189,2 milijarde

Njemačka: Deficit 2020. najveći u 30 godina

Prihodi od poreza smanjeni su pak 3,5 posto, na 1.500 milijardi eura, pokazuju podaci njemačkog statističkog ureda.
Gospodarstvo / Novac | 07. 04. 2021. u 11:45 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački proračunski deficit u pandemijskoj 2020. godini dosegnuo je 189,2 milijarde eura i najviši je od ponovnog ujedinjenja Njemačke, a odgovara 5,7 posto bruto domaćeg proizvoda, pokazuju u srijedu objavljeni podaci statističkog ureda.

Pandemija je u Njemačkoj odnijela više od 77 tisuća života i devastirala je najveće europsko gospodarstvo, koje se ipak pokazalo otpornijim no što se očekivalo, dijelom zahvaljujući kontinuirano snažnoj potražnji iz Kine, podsjeća Reuters.

Drastične mjere

Državna potrošnja lani je porasla za 12,1 posto, na 1.700 milijardi eura, budući da je država poduzela drastične mjere kako bi ublažila posljedice višemjesečnog zatvaranja gospodarstva.

Prihodi od poreza smanjeni su pak 3,5 posto, na 1.500 milijardi eura, pokazuju podaci njemačkog statističkog ureda.

Izračuni pokazuju da je proračunski manjak u 2020. godini iznosio 189,2 milijarde eura, što prema Destatisovim podacima odgovara 5,7 posto BDP-a. Krajem veljače statistički ured procijenio je manjak na 139,6 milijardi eura, što je odgovaralo 4,2 posto BDP-a.

Država će nastaviti s velikom potrošnjom, a njemački ministar financija Olaf Scholz prošlog je mjeseca obećao da će učiniti sve što je potrebno kako bi gospodarstvo izašlo iz krize izazvane koronavirusom.

Skraćeno radno vrijeme

Njemačka se bori s trećim valom pandemije i brojne tvrtke, uključujući barove i kina, trebale bi ostati zatvorene barem do kraja ovog mjeseca, podsjeća Reuters.

Institut za ekonomska istraživanja Ifo u srijedu je objavio da se broj ljudi na skraćenom radnom vremenu ipak smanjio u ožujku zahvaljujući industriji koju podupire robustan izvoz.

U ožujku je tako u državnom programu subvencioniranja plaća za skraćeno radno vrijeme bilo 2,7 milijuna radnika, 200 tisuća manje nego u veljači, procijenili su u Ifo-u.

Na početku pandemije vlada je kroz program čiji je cilj očuvanje radnih mjesta subvencionirala plaće rekordnih oko šest milijuna radnika, podsjeća Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close