Očekuje nas neizvjesnost

Nije odobren novac za izbore: HDZ glasao protiv odluke

Za organizaciju ovogodišnjih izbora potrebno je 12,5 milijuna KM, a novac je SIP-u potreban što prije kako bi se moglo krenuti s realizacijom organizacije.
Gospodarstvo / Novac | 17. 05. 2022. u 16:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u utorak ipak nije donijelo odluku o odobravanju sredstava za listopadske izbore. Iznos koji je potreban je 12,5 milijuna, koji SIP traži iz proračunske rezerve.

Za organizaciju ovogodišnjih izbora potrebno je 12,5 milijuna KM, a novac je SIP-u potreban što prije kako bi se moglo krenuti s realizacijom organizacije.

Točka dnevnog reda na vanrednoj telefonskoj sjednici je ipak odbačena jer ministri HDZ-a nisu bili za, smatrajući kako se radi o nezakonitom postupku.

Za izdvajanje novca su glasali SDA, SNSD i DF.

Podsjetimo, ministri su na zahtjev Središnjeg izbornog povjerenstva BiH glasali o Prijedlogu odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini.

SIP je početkom svibnja raspisao Opće izbore u BiH koji bi se trebali održati u listopadu, međutim Vijeće ministara nije donijelo proračun za tekuću godinu, pa samim tim nisu osigurana sredstava.

U skladu sa Izbornim zakonom državne institucije moraju osigurati sredstva u roku od 15 dana od dana donošenja odluke SIP-a BiH o raspisivanju izbora. To ipak neće biti slučaj i slijedi neizvjestan period.

Kopirati
Drag cursor here to close