Sindikat u trgovini

Ni minimalac od 1.000 KM neće biti dovoljan

Gospodarstvo / Novac | 06. 10. 2022. u 12:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dostojanstven rad u Bosni i Hercegovini ne smijemo zaboraviti iako smo svakim danom sve dalje od njega, poruka je konferencije "Dostojanstven rad i zašto je jaka politička suradnja bitna" koja je održana danas u Sarajevu.

Predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović istaknula je da sindikat neće odustati od zahtjeva za povećanje minimalne plaće i plaćanje prekovremenog rada, te praznicima i nedjeljom.

''Važno je da do povećanja minimalne plaće dođe što skorije, ali s obzirom na rast cijena bojim se da će brzo i traženi iznos od 1.000 KM biti nedovoljan'', navela je Beširović.

Dodala je da je neophodno spojiti interese radnika i političku volje bez koje se ništa ne može mijenjati nabolje.

Potpredsjednica Sindikata trgovine Norveške Elisabeth Sundset rekla je da u njenoj zemlji imaju tradicionalno dobar dijalog sindikata i politike, te da su 21 član i predsjedavajući parlamenta, kao i tri ministra ujedno i članovi sindikata.

Pojasnila je da najveći problem radnika u trgovini u Norveškoj predstavlja preveliki broj radnica koje ne rade puno radno vrijeme i nedovoljno su plaćene za osnovne životne troškove, ali u suradnji sa socijal-demokratima u vladi pokrenuto je usvajanje zakona o punom radnom vremenu.

Kopirati
Drag cursor here to close