Reakcije

Nezadovoljni povećanjem cijene struje gospodarstvu, pozdravljaju isplatu radnicima od 2.520 KM

„Zakonom o električnoj energiji u FBiH mnoga gospodarska društva će preći s javnog na tržišno snabdijevanje, čime će Elektroprivreda BiH dodatno zaraditi između 25 i 28 milijuna KM'', kazali su.
Gospodarstvo / Novac | 12. 12. 2023. u 18:16 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Nezadovoljni povećanjem cijene struje privredi, pozdravljaju isplatu radnicima od 2.520 KM

U Udruženju poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine izražavaju nezadovoljstvo odlukom Vlade Federacije BiH da ograniči, a u suštini, poveća cijenu električne energije za 20 posto za gospodarska  društva u Federaciji BiH za 2024. godinu. B

Bespotrebni namet

„Zakonom o električnoj energiji u FBiH mnoga gospodarska društva će preći s javnog na tržišno snabdijevanje, čime će Elektroprivreda BiH dodatno zaraditi između 25 i 28 milijuna  KM. No, to očigledno nije dovoljno pa će se svi problemi poslovanja Elektroprivrede BiH prebaciti na teret gospodarstva, odnosno, građana“, istaknuo je Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine  na današnjoj sjednici donijela odluku kojom je ograničila rast cijene električne energije za poslovne subjekte na samo 20 posto, dok cijena za domaćinstva ostaje ista. Na takvu mjeru koja elektroprivredama ne osigurava sigurno poslovanje i dobit, čime je i Vlada na sebe preuzela odgovornost da se odrekne svog dijela dobiti ukoliko ona bude manja.

Iz Udruženja poslodavaca podsjećaju da je u prethodne dvije godine električna energija za privredna društva u FBiH već poskupila za 44 posto, a s najnovijim povećanjem cijena to poskupljenje će iznositi oko 72,8 posto.

„Gospodarstvenici u FBiH se suočavaju sa još jednim bespotrebnim nametom koji dodatno pogoršava poslovni ambijent u FBiH i, vjerojatno, uzrokovati pad privrednih aktivnosti u narednoj godini“, ističe Smailbegović.

Isplata dviju prosječnih plaće

UPFBiH pozdravlja činjenicu da je Vlada FBiH dijelom uvažila zahtjeve poslodavaca i sindikata iz realnog sektora i omogućila isplatu dvije prosječne plaće zaposlenima u realnom sektoru u prvih šest mjeseci naredne godine, bez plaćanja poreza i doprinosa na ovu isplatu.

„Ovo je rezultat naših aktivnosti i lobiranja u nadležnim ministarstvima u Vladi FBiH tijekom cijele ove godine. Naravno, da bismo bili zadovoljniji da se povećanje plaća radnicima do 400 KM, s minimalnom uplatom poreza i doprinosa realiziralo tijekom ove godine, kako smo tražili. Pozivamo sve članice, ali i poslodavce koji nisu učlanjeni u UPFBiH da s isplatama neoporezivog dijela plaće krenu već u veljači naredne godine“, ističe Smailbegović.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Uredbu kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od strane poslodavca, dinamika isplate i način realizacije. Poslodavac može, na osnovu ove uredbe, izvršiti isplatu pomoći u maksimalnom iznosu do 2.520 KM.

Kazali su kako se ova pomoć ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu. Isplata pomoći može se izvršiti do šest tranši (dijelova), s tim da ukupan iznos ne može preći 2.520 KM. Pomoć se može isplatiti i jednokratnom tranšom. Isplata pomoći vrši se svim zaposlenicima koji su zatečeni u radnom odnosu na dan isplate pomoći, bez diskriminacije na bilo koji način.

SSSBiH zadovoljan

Ovu odluku pozdravio je i Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) navodeći da će ona poboljšati ekonomsko-socijalni položaj radnika u Federaciji BiH.

''S obzirom na to da su prethodnih mjeseci uporno pokušavali uvjeriti javnost da žele isplaćivati veće plate radnicima, a da to nisu u prilici zbog visoke stope poreza i doprinosa, današnja Uredba je odlična prilika za sve poslodavce da u narednih šest mjeseci pokažu da li su govorili istinu. Isplatom iznosa od 420 KM svakog mjeseca u narednih pola godine koji neće biti oporezovan će svim radnicima koji primaju minimalnu platu osigurati da ona bude nešto viša od 1.000 KM'', kazali su iz Sindikata.

Dodali su da će i za sve druge radnike ovaj iznos predstavljati pomoć u prevazilaženju teške ekonomske situacije u kojoj se, nažalost, većina danas nalazi.

''Uredba za poslodavce ima čak i povoljnije rješenje nego je to predviđeno Prijedlogom zakona o minimalnoj plati tako da neće imati nijedan valjan izgovor da spomenuti iznos ne isplaćuju uz plaću radnicima narednih šest mjeseci'', naveli su iz SSSBiH.

Zakon o doprinosima i porezu na dohodak

U Udruženju poslodavaca ujedno i očekuju da što prije Vlada FBiH predloži, a Parlament FBiH usvoji zakone o doprinosima i porezu na dohodak, koji će značajno smanjiti opterećenja na plaće, kako bismo od sredine naredne godine imali značajno rasterećenje cijene rada.

Kopirati
Drag cursor here to close