Stanogradnja

Nekretnine u BiH: Stagnacija ili pad cijena u bliskoj budućnosti?

Trenutno, nedostatak stanova i velika potražnja održavaju cijene visokima, a masovna gradnja nužna je za potencijalni pad cijena.
Gospodarstvo / Novac | 08. 01. 2024. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoke cijene nekretnina u cijeloj Adria regiji zadržat će se unatoč padu prometa u nekim zemljama. Glavni razlog su slaba ponuda i nedostatak novogradnje na tržištima. Očekuje se stagnacija, dok pad cijena vjerojatno neće uslijediti u narednoj godini.

Bosna i Hercegovina bilježi rekordne cijene, a stručnjaci predviđaju da je njihov vrhunac dosegnut. Elvisa Pilav iz agencije Metropola Nekretnine za Bloomberg Adriju kaže da, iako trenutno ne očekuju pad cijena, privremena stagnacija može se očekivati krajem naredne godine i početkom 2025. godine, pod uvjetom da se poboljša ponuda nekretnina na tržištu.

Trenutno, nedostatak stanova i velika potražnja održavaju cijene visokima, a masovna gradnja nužna je za potencijalni pad cijena.

U Srbiji se tržište nekretnina oporavlja tek sredinom iduće godine, dok se u Hrvatskoj primjećuje hlađenje tržišta, ali ne i brz pad cijena. Situacija je slična i u Sjevernoj Makedoniji, gdje visoke cijene materijala i nedostatak radne snage drže cijene stabilnima. Slovenija bilježi stabilizaciju tržišta i cijena nakon razdoblja post-Covid krize.
Kopirati
Drag cursor here to close