Krpljenje kraja s krajem

Ne nazire se kraj poskupljenjima u BiH, a građani šute

Ekonomisti smatraju da su vlasti na svim razinama potpuno ignorirale inflatorne udare jer su procijenile da će to biti dobro za proračune, a da će građani sve to mirno podnijeti.
Gospodarstvo / Novac | 29. 11. 2022. u 07:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poskupljenja u Bosni i Hercegovini ne prestaju. Tri proizvoda kompanije Klas - polubijeli, narodni i mirovinski kruh, skuplji su za 20 feninga. Tu se poskupljenja ne zaustavljaju. Nova su u najavi, a građani, po svemu sudeći, i dalje letargično promatraju i ovaj najnoviji udar na njihove džepove.

Najavljeno poskupljenje Klasovog kruha drugo u ovoj godini. Cijene pekarskih proizvoda u našoj državi su od ožujka do danas porasle za čak 70 posto. Cijene hrane u Federaciji Bosne i Hercegovine su veće za blizu 30% u ovoj godini, u Republici Srpskoj je hrana poskupila 35%.

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača BiH, kaže:  "Mi nemamo žalbi od strane građana na cijene, znači vrlo malo imamo poziva vezano za rast cijena da se ljudi žale ili da izražavaju bilo kakvu spremnost da se prosvjeduju na kraju krajeva za ovo što se događa."

U anketi na ulicama BHRT je dobio potvrdu nezainteresiranosti građana na inflatorne udare, a rijetki od njih, s velikom dozom sarkazma, govore o divljanju cijena.

"Građani izlaze kad treba podržati ove čelnike nekih stranaka, okupe se i 60.000, a za ovo što ih interesuje, energenti, hrana, ne poduzimaju ništa'', ističu.

"Ovo je najbolja država na svijetu jer mi šutimo, nama je sve potaman, super nam, divno, krasno, kafići nam puni, parkinzi nam puni, svi vozimo, gorivo tri i nešto, a vi ne možete naći parking u gradu da ga platite. Znači da nam je super'', govore građani.

Ekonomisti smatraju da su vlasti na svim nivoima potpuno ignorirale inflatorne udare jer su procijenile da će to biti dobro za proračune, a da će građani sve to mirno podnijeti.

Edin Osmanbegović, Ekonomski fakultet Tuzla: "Vlade su potpuno zakazale. Imamo 14 vlada, 10 županijskih, dvije entitetske, Distrikt Brčko, država, na prste jedne ruke ne možemo nabrojati mjere koje su oni donijeli."

Ukupno je vrijednost potrošačke košare u Bosni i Hercegovini povećana za oko 20% u ovoj godini, a izdaci za hranu u toj korpi su blizu 50%. Ekonomisti predviđaju da će se cijene energenata u sljedećim mjesecima stabilizirati, a shodno tome i cijene hrane.

Međutim, da bi domaće vlasti ipak nekim mjerama počele štititi standard građana, građani će morati jasno pokazati da ih to, prije svega, zanima.

Kopirati
Drag cursor here to close