Poskupljenja hrane u BiH

Najviše će poskupjeti što najviše koristimo

Ovi će proizvodi najviše poskupjeti!
Gospodarstvo / Novac | 26. 11. 2022. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Makroekonomisti očekuju da će se inflacija usporiti, a što se tiče poljoprivredno-prehrambenih proizvoda problem je daljnje kretanja cijena, smatra stručnjakinja za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdana Blažić koja je govorila ju Novom danu N1 televizije o rastu cijena hrane.

Dodaje kako je osim napada na Ukrajinu, drugi problem izostanak poljoprivredne proizvodnje koja je vidljiva diljem svijeta. Ističe da su usjevi globalno podbacili i u Americi i Europi.

''To je problem koji će se teško moći nadoknaditi ako nema dovoljne količine proizvodnje, prvenstveno žitarica. U Americi je podbacila pšenica, isto tako i kukuruz. Situacija je otprilike slična i u Europi što se tiče kasnijih usjeva i to ne može dovesti do značajnih korekcija cijena'', naglašava Blažić.

Cijene energenata idu do 80 posto, gnojiva do dva i pol puta više, a rast cijena hrane će otprilike biti 20 posto više u odnosu na prošlu godinu, dodaje.

Najviše raste cijena proizvoda koje stanovnici najviše troše, a to su kruh, mlijeko, krumpir, svinjetina i jaja. To su proizvodi za koje se, ističe, očekuje najveći rast, više od 40 posto.

Nesigurnost je ogromna, a cijena hrane počele su rasti još 2021. godine, kaže.

''Utjecaj ekstremnih vremenskih prilika je sve veći i to stalno utječe na tu nesigurnost. Teško je reći kako će to izgledati sljedeće godine'', tvrdi stručnjakinja za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdana Blažić.

Kopirati
Drag cursor here to close