Hm

Najavljeno povećanje minimalne plaće u FBiH, realnost ili predizborno obećanje?

Svjesni su, kažu, da je minimalna plaća od 406 konvertibilnih maraka (KM) nedopustivo niska, a svoje prognoze baziraju na ekonomskom rastu.
Gospodarstvo / Novac | 01. 10. 2021. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Optimistične najave dolaze iz Federalne vlade. Svjesni su, kažu, da je minimalna plaća od 406 konvertibilnih maraka (KM) nedopustivo niska, a svoje prognoze baziraju na ekonomskom rastu, prenosi BHRT.

“Trenutni ekonomski rast Federacije BiH omogućava Vladi Federacije BiH da poveća minimalnu plaću na 700 konvertibilnih maraka i time ostvari porast od 72,4 posto. Očekujem da će oba doma Parlamenta Federacije BiH hitno usvojiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće zakone. Krajnje je vrijeme da minimalna plaća iznosi 700 konvertibilnih maraka”, rekao je federalni premijer Fadil Novalić.

Kada je riječ o zakonskoj proceduri, plan je bio da se povećanje minimalne plaće usvoji istovremeno sa smanjenjem doprinosa i poreza na plaću. Zakon na čekanju, sve je na parlamentarcima, a opozicija najglasnija.

“Ovdje se želi proširiti porezna osnovica da se sve što se radniku isplaćuje oporezuje. Vi ste svjesni da je, faktički, topli obrok neoporezivi dio plaće kod većine poduzetnika. Ukoliko dođe do ovog prijedloga koji je predložila vlada, tada će se smanjiti i taj neoporezivi dio plaće koju radnik nosi kući”, rekao je Elvir Karajbić, predsjedavajući Kluba SDP-a u Zastupničkom domu FBiH.

Video: Da li je najavljeno povećanje plata u FBiH realnost ili predizborno obećanje?

I treba radnicima reći da bi 700 KM dobili sa svim dodacima, toplim obrokom, prevozom i regresom, kažu sindikalisti. Rješenje je, tvrde, da 70 posto prosječne plaće bude minimalna plaća, plus naknade.

“Ova dva zakona o porezu na dohodak i dopirnose čista su manipulacija kako bi se pridobila javnost i da je to neko zabrinut za radnike i da želi dati 700 maraka najnižu plaću. Mislim da je to poluistina i zapravo se ovdje radi o tome da bi mnogi radnici izgubili dio primanja koji trenutno primaju iznad 700 maraka”, govori Meludi Bektić, predsjednik SSSBiH.

“Radi se o tome da po usvajanju zakona o porezu na dohodak i zakona o dopinosima kojim se treba osigurati rasterećenje, smanjenje doprinosa i poreza, na taj način postaju oporezivi topli obrok i druge neoporezive naknade i sa ovim povećanjima te plaće će biti i veće od 700 maraka”, govori Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Pandurević ističe da se ne smije dozvoliti pad zaposlenih, jer bi upravo to mogao biti ishod za određeni dio malih gospodarskih subjekata kojih je 85 posto u Federaciji BiH. Usvajanje previsoke plaće za njih bi značilo propast, i zato je plaća od 700 maraka minimum.

“A, kako bi došli do veće minimalne nadnice potrebno je da uradimo izmjene zakona i da se steknu uvjeti za navedeno, a vrlo sam skeptičan jer ulazimo u izbornu godinu i tada imamo više blokada nego rada”, rekoa je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

I dok čekamo poteze nadležnih, za građane na minimalcu od 406 maraka situacija je jasna – uz tu plaću i naknade u kućni proračun i sada unose 700 maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close