Mastercard

Na odmor samo sa omiljenom platnom karticom

Odaberite karticu koju ćete nositi sa sobom na odmor, jer komfor koji nudi plaćanje karticama u inostranstvu je neprocjenjiv.
Gospodarstvo / Novac | 14. 07. 2022. u 09:52 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plaćanje karticama dok ste na odmoru je veoma praktičan i siguran način da kupite što god vam je potrebno na destinaciji na kojoj se nalazite, a da pri tome ne razmišljate koliko imate keša kod sebe i u kojoj valuti. Stoga, odaberite karticu koju ćete nositi sa sobom na odmor, jer komfor koji nudi plaćanje karticama u inostranstvu je neprocjenjiv.

Umjesto da razmišljate gdje su najbliži bankomat ili mjenjačnica, platna kartica koju imate u svom novčaniku daje pristup vašim sredstvima u trenutku i u bilo kojoj valuti koja vam je potrebna.

Ono što je važno da znate je da neka pravila pri korištenju kartica koja važe kod kuće, važe i u inostranstvu:

- Debitna kartica vam omogućava direktan pristup i trošenje sredstava koja imate na svom računu, dok je kreditna kartica način da pristupite dodatnim sredstvima koja vam banka odobri, a koja kasnije otplaćujete na rate i sa kamatom, u skladu sa politikom vaše banke.
- Banke različito tarifiraju podizanje gotovine na bankomatima u inostranstvu, zato provjerite sa svojom bankom koje provizije možete da očekujete i uvijek se opredijelite za korištenje debitne, a ne kreditne kartice na bankomatu, ili još jednostavnije – plaćajte karticama u radnjama, gdje god vidite Mastercard oznaku, što je preko 40 milijuna lokacija širom svijeta.
- Kada plaćate na mjestu prodaje i trgovac vam ponudi izbor da li ćete plaćati u lokalnoj valuti ili konvertibilnim markama, odaberite lokalnu valutu kako biste spriječili troškove dvostruke konverzije.
- Najavite svojoj banci da putujete u inostranstvo jer time sprječavate nepotrebno odbijanje plaćanja u slučaju da banka posumnja da se radi o zloupotrebi kartice.
- Kao i uvijek, ne zapisujte svoj PIN kod i ne govorite ga drugima.

Na odmor ponesite vašu Mastercard karticu i ne gubite dragocjeno vrijeme u potrazi za bankom, bankomatom ili mjenjačnicom. Vaša Mastercard kartica vam je dovoljna da odmor provedete bez briga plaćajući na jednostavan i praktičan način uz beskompromisnu sigurnost i sigurnost transakcija.

Kopirati
Drag cursor here to close