Kupovna moć

Na dnu smo: Jedino Albanija gora od BiH

S obzirom na to da BiH nema značajne monetarne fluktuacije, osnovni uzrok loše kupovne moći je opće siromaštvo stanovništva.
Gospodarstvo / Novac | 22. 06. 2020. u 15:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je po blagostanju ponovo na samom europskom dnu, rame uz rame s Albanijom, pokazuju najnoviji podaci europske statističke agencije Eurostat.

Nezavisne novine pišu kako su i proteklih godina ovi parametri bili na sličnoj razini, što znači da se BiH i dalje ne uspijeva popraviti u odnosu na ostale zemlje.

Istovremeno, BiH je među nekoliko zemalja EU s najnižim cijenama alkoholnih pića, ali su kupovna moć i većina ostalih ekonomskih parametara veoma loši, čak i u odnosu na ostatak regije.

Što se tiče kupovne moći u proporciji s bruto domaćim proizvodom po glavi stanovnika, od BiH jedino lošije stoji Albanija, koja ima ovaj udio u visini od 31 posto europskog prosjeka. BiH ima 1 posto više.

Nešto ispred BiH je Sjeverna Makedonija s 38 posto, zatim Srbija sa 41 posto, Crna Gora s 50 posto, te Bugarska s 53 i Turska s 61 posto europskog prosjeka kupovne moći u odnosu na BDP.

Podsjećanja radi, standardna definicija kupovne moći kaže da je to ekonomska sposobnost stanovništva da priušti kupovinu robe i usluga. Osim izravne ekonomske moći, na kupovnu moć utiče i inflacija.

Što je veća inflacija, kupovna moć je manja, a što je inflacija manja, kupovna moć je veća. S obzirom na to da BiH nema značajne monetarne fluktuacije, osnovni uzrok loše kupovne moći je opće siromaštvo stanovništva.

Ovaj parametar je izravno proporcionalan ekonomskoj moći zemlje i jedan je od najboljih indikatora stupnja siromaštva stanovništva određene zemlje.

 


Također, navode Nezavisne, treba imati na umu da je i većina ostalih europskih ekonomija izravno ili neizravno vezana za euro, što daje podlogu da je relativan odnos kupovne moći ostalih zemalja realan.

Ovi podaci dobro se uklapaju u drugi dokument koji je Eurostat objavio prošlog tjedna, a odnosi se na potrošnju. I u ovoj kategoriji BiH je na samom europskom dnu, odmah iza Albanije.

Naime, potrošnja u Albaniji je na nivou od 40 posto u odnosu na europski prosjek, a BiH je bolja za dva poso. Ispred BiH je Makedonija s 43 posto, a zatim slijede Srbija sa 49 posto, Bugarska s 59 posto, Crna Gora sa 60 posto, Hrvatska sa 66 posto, te Mađarska sa 67 posto.

Europski "šampioni" u obje kategorije su, prema podacima Eurostata, Luksemburg, Njemačka, Austrija, Danska, Belgija, Švedska i Nizozemska, pišu banjalučke novine.

Tu su i Norveška, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo, ali ove zemlje nisu zavedene u istoj ljestvici sa zemljama EU.

Svi podaci Eurostata računati su na osnovu podatka da u BiH živi 3.503.000 ljudi.

Od zemalja iz regije, Slovenija, prema istraživanju Eurostata, ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći, koji iznosi 88 posto prosjeka EU, slijedi je Hrvatska sa 65 posto, a nakon nje tu je i Crna Gora s 50 posto prosjeka EU.

Kopirati
Drag cursor here to close