Rupetina

Mostaru se za prostore duguje skoro 2 milijuna KM

Služba za nekretnine redovno pokreće postupak naplate eventualno ostalog, nenaplaćenog potraživanja - duga za zakup sa PDV-om putem nadležnog suda.
Gospodarstvo / Novac | 09. 04. 2021. u 09:18 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro dva milijuna maraka Grad Mostar potražuje na osnovu neplaćenih naknada za korištenje gradskih prostora.

Kako je potvrđeno portalu Bljesak.info iz Odjela za financije i nekretnine, ukupna potraživanja po ovoj osnovi za fiskalnu 2020. godinu iznose 1.865.159,71 KM.

Tajni popis dužnika

Grad Mostar, čija je blagajna u minusu pet milijuna KM, odbio je dati popis dužnika navodeći kako ''sve dok su u nadležnosti rješavanja suda nemaju pravo davati informacije''.

Naveli su kako Služba za nekretnine redovno pokreće postupak naplate eventualno ostalog, nenaplaćenog potraživanja - duga za zakup sa PDV-om putem nadležnog suda.

S druge strane, potvrđeno nam je kako je Grad podnio kaznenu prijavu tereteći Udrugu skakača u vodu  'Mostari' za ''krivotvorenje isprava'', ''prevare'' te ''zlouporabe povjerenja''.

Da prijava postoji, potvrđeno je za Bljesak.info i iz Županijskog tužieljstva HNŽ-a.

Grad navodi kako skakači godinama ne plaćaju. S druge strane, skakači nemaju pojma da ih Grad tereti za bilo što.

Skakači bez plave koverte

''Radi se o poslovnom prostoru površine cca 40 m2 društveno vlasništvo, s pravom raspolaganja općine Mostar, kojeg je navodno Odlukom broj:01-1105/97 od 27.08.1997 godine Predsjedništvo skupštine Općine Mostar dana 23.7. 1997. godine dalo u zakup neposrednom pogodbom Udruzi-Klubu skakača u vodu 'Mostari' iz Mostara. Odluka ne sadrži pečat pored potpisa Predsjednika skupštine općine Mostar kao donositelja Odluke. Navedeni poslovni prostor u vrijeme donošenja odluke odnosno od 1997. pa do 2004. godine nije postojao. Kao takav iz razloga jer je zgrada u kojoj se nalazi prostor bila devastirana i obnovljena tek u srpnju 2004. godine'', navodi Gradska uprava za Bljesak.info.

Predsjednik Udruge Semir Drljević Lovac rekao je kako nema saznanja da se to događa.

''Stvarno ništa ne znam ništa o tome. Promašili su skroz. To nema veze sa skakačima. Netko je to pogriješio dobro. Ja nisam obaviješten o tome'', rekao je Drljević za Bljesak.info dok je glasnogovornik Udruge, Saša Oručević, za Dnevni list rekao kako na adresu Kluba dosad nije stigla “plava koverta”.

''Nemamo nikakvu  prijavu, ne znamo o čemu se radi, pa ne bismo ni komentirali. Pročitao sam da se spominje 1997. godina, dakle u tom trenutku klupske prostorije nisu bile tamo gdje su sad (danas je to u sklopu jedne od kula na samom Starom mostu). Druga zbunjujuća stvar je navodna površina od 40 kvadrata.  Valjda ćemo, ako je to već točno, i na adresu Kluba dobiti neki poziv ili papir, pa ćemo moći o svemu više. Ne znamo zaista o kojem bi se prostoru moglo raditi, pa ne želimo licitirati. I sve što se pokušava raditi, ako se već pokušava, bojim se – nastoji se samo zbog skretanja pozornosti s nekih drugih stvari'', rekao je Oručević.

Imovina grada

Inače, gradska imovina predmet je brojnih natezanja, a Grad Mostar ni sam nije siguran koliko je toga u njegovim rukama. ''Trenutno Grad Mostar raspolaže s oko 200 poslovnih prostora, a za njih 170 ima zaključene ugovore o zakupu ili korištenju poslovnih prostorija'', rečeno je za Bljesak.info iz Odjela za financije i nekretnine Grada Mostara.

Iako Grad kaže da raspolaže ''s oko'' 200 poslovnih prostora, na popisu iz Službenog glasnika nalazi se 229 nekretnina. Grad nije precizan ni kada se radi o sudskim procesima koji se vode protiv onih koji ne plaćaju najam.

Kopirati
Drag cursor here to close