Mostarski roditelji pisali gradonačelniku: Grad financira samo djecu koja pohađaju javne vrtiće

Roditelji djece koja pohađaju privatne predškolske ustanove uputili su pismo Gradonačelniku Mostara, jer kako navode situacija u kojoj su se našli nije pozivina.
Gospodarstvo / Novac | 06. 12. 2023. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roditelji djece koja pohađaju privatne predškolske ustanove u Mostaru poslali su jedan dio potpisanih peticija i otvoreno pismo gradonačelniku Mariju Kordiću u kojem su apelirali na prepoznavanje tereta kojega su privatni vrtići preuzeli od grada i županije tako što su osigurali odgojno-obrazovni proces za više od 1.300 mališana.

Pravo svakog roditelja je, kažu roditelji u pismu izabrati vrtić za svoje dijete, neovisno o osnivaču, ali nažalost ne i mogućnost da se sredstva iz njegova poreza, određena za predškolstvo, usmjere u ustavu koji pohađa njegovo dijete.

Teško nositi se s problemima

''Shodno povećanju troškova životnog standarda u proteklih par godina nama, roditeljima teško je nositi se s redovnim životnim potrebama te time ne želimo i ne možemo podnijeti povećanje cijena privatnih predškolskih ustanova'', navedeno je u pismu.

Roditelji dodaju da Grad financira samo djecu koja pohađaju javne vrtiće (skoro 300 maraka po djetetu), za što smatraju da je diskriminacija za roditelje čija djeca pohađaju privatne vrtiće.

''S obzirom na to da je ekonomska računica mjesečnog boravka u vrtiću za jedno dijete 495 maraka, teško je zahtijevati da mi roditelji u potpunosti plaćamo tu cijenu. Potrebno je učešće gradske i županijske vlasti u subvenciji privatnih predškolskih ustanova troškova boravka djece, a time i olakšavanje nama roditeljima'', ističe se.

Imajući u vidu značaj i veličinu privatnog sektora, roditelji apeliraju na prepoznavanje tereta kojeg su privatni vrtići preuzeli od grada i županije tako što su osigurali odgojno oprazovni proces za više od 1300 mališana, te se nadaju rješavanju ovog gorućeg problema i subvencioniranje boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama iz proračuna.

Sredstva određena na predškolstvo

Roditelji navode također da se sredstva njihovoga poreza, određena za predškolstvo, ne usmjeravaju u ustanove koje pohađaju njihova djeca. Još su naveli da je trenutno u predškolske ustanove, neovisno o osnivaču, na razini županije uključeno oko 48 posto djece.

''Do 900 djece pohađa javne ustanove, preko 1.300 djece pohađa privatne ustanove. Oko 52 posto djece nije nikako obuhvaćeno predškolskim odgojno-obrazovnim procesom, što je poražavajuće'', smatraju roditelji.

Na kraju su kazali da peticijom podržavaju i borbu privatnih predškolskih ustanova za iste ciljeve i jednaka prava i izjednačavanje s javnim ustanovama, jer je to jedino ispravno za dobrobit svakoga djeteta.

Od gradonačelnika traže da, zajedno s Gradskim vijećem Grada Mostara, donese odluku koja neće dozvoliti zatvaranje privatnih predškolskih ustanova.

Podsjetimo, ranije je gradonačelnik Mostara Mario Kordić govorio o nedostatku mjesta u javnim vrtićima te je spomenuo kako se intenzivno radi i razgovara na pripremi modela koji bi osigurao mogućnost sufinanciranja privatnih vrtića.

''Nedopustivo je da ljudi kampiraju pred vrtićima kako bi njihovo dijete dobilo mjesto. Razmišljamo o novim modelima kako bi cijeli sustav ujednačili i dali priliku i šansu privatnim vrtićima da budu dio sustava. Mislim da je to dobar put, a ja ću inzistirati da idemo u tom smjeru'', istaknuo je Kordić te dodao kako to zahtjeva dodatna sredstva u proračunu Grada Mostara.

''Uvijek je priča da sredstava fali, ali moramo postaviti prioritete, a nadam se da su nam djeca svima prioritet i da ćemo proračunom za iduću godinu napraviti neki iskorak'', ustvrdio je on.

Kopirati
Drag cursor here to close