400 KM jaslice...

Mostar: Dok se čeka Odluka o subvencioniranju, privatni vrtići dižu cijene

Privatne predškolske ustanove u Mostaru dižu cijene dok se čeka Odluka o subvencioniranju Grada Mostara.
Gospodarstvo / Novac | 01. 02. 2024. u 14:15 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se Odluka o subvencioniranju smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području Grada Mostara za pedagošku 2023./2024. godinu opet nađe pred vijećnicima Gradskog vijeća, pojedini privatni vrtići u Mostaru dižu cijene. Roditelji, čiji džepovi najviše osjete sporost procedura, opet će biti na udaru.

Privatni vrtići krenuli su korigirati svoje cijene što su, kako navode u poruci roditeljima, odgađali čekajući sjednicu i odluku Gradskog vijeća.

Zadovoljni su što Grad počinje razmatrati ovu temu, a Prijedlog Odluke koji se našao na prošloj sjednici je po onome iznesenom u poruci roditeljima šturo napravljen i izgleda kao predizborni trik, a ne sustavno rješenje.

400 KM jaslički, 380 KM vrtićki program

Vrtići su najavili da će cijene vrtića sada i u rujnu podignuti do ekonomske cijene koja je po računici 400 KM za jaslički, a 380 za vrtićki program.

U poruci navode roditeljima da ako Grad u bilo kojem trenutku donese odluku o sufinanciranju, vrtići će revidirati cijene.

Podsjetimo, na prvoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća pred vijećnicima je bio prijedlog Odluke o subvenciji, koja bi kako saznajemo trebala pred vijećnike u formi Odluke doći na idućoj sjednici. Nakon sjednice Gradskog vijeća je gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao kako je za subvenciju vrtića planirano oko 475.000 maraka.

''Otprilike pola djece smješteno nam je u državnim, odnosno gradskim vrtićima, a druga polovica po privatnim vrtićima. Svi vrtići moraju imati iste standarde, iste razine usluge, kvalitete i sve ono što je propisano pedagoškim standardima. Ja bih bio najsretniji da svi privatni vrtići u jednom trenutku dosegnu standard koji je propisan zakonom i koji mi kao gradski vrtići moramo imati i poštivati. Kroz ovu odluku primarno je interes da zaštitimo djecu i roditelje, znači da imaju dobre standarde u privatnim vrtićima i da ih plaćaju jednako kao gradske. Pokušat ćemo izraditi program kako ih što prije uvrstiti u ovu odluku i pratit ćemo realizaciju i po potrebi intervenirati. Mislim da je ovo dobar put jer bi Mostar tako imao neko javno-privatno partnerstvo. Kroz gradske vrtiće bi osigurali stabilnost čitavog sustava predškolskog odgoja, a kroz privatne vrtiće bi podigli ljestvicu usluge i kvalitete u cijelom tom sustavu'', istaknuo je Kordić.

Odluka o kriterijima raspodjele sredstava trebala bi biti usvojena u veljači.

Ekonomska cijena smještaja djece u vrtićima je 410 maraka. Od tog iznosa privatni vrtići bi roditeljima naplaćivali do 200 maraka po djetetu, dok bi Grad Mostar sufinancirao preostalih 210 maraka.

Načelnik Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić istaknuo je da bi vrtići dobili ta sredstva, moraju ispuniti određene uvjete propisane zakonom.

Grad, pojansio je želi dufinancirati smještaj djece po istim ekonomskim i smještajnim uvjetima i u gradskim i u privatnim vrtićima, a da bi ispunili uvjete moraju poštivati pedagoške standarde.

 

Tko ispuni sve uvjete, Grad će sufinancirati te vrtiće, s tim da bi ova odluka koja se treba naći pred vijećnicima vrijedila za tekuću školsku godinu, odnosno do kraja kolovoza.

Ako se odluka pokaže dobrom, pojasnio je Ćorić, prilikom pravljenja proračuna će se donositi nova odluka za iduću školsku godinu.

Kvaliteta rada

Ranije je Udruženje predškolskih ustanova Hercegovačko – neretvanske županije pokrenulo peticiju kojom žele jednako dostupne, sigurne i kvalitetne vrtiće za svako dijete. Peticijom koja se potpisivala zahtijevali su jednake uvjete za sve one koji su uključeni u predškolski odgojno-obrazovni proces djeca, uposlenike vrtića i roditelje.

Ova inicijativa je velik korak, barem kada je riječ o brizi nadležnih za najmlađe, nakon godina nebrige. Razgovaralo se o tome treba li novac ići ustanovama ili roditeljima, a čak su i ispred Udruge predškolskih ustanova u HNŽ-u rekli kako podržavaju da se sufinanciraju roditelji, a ne ustanove jer bi im bilo lakše da ih se novac ne dotiče.

Ivana Brkljača ispred Udruge predškolskih ustanova u HNŽ-u rekla je kako su ranije imali priliku vidjeti prijedlog odluke, koja izgleda jako dobro i pozdravljaju bilo kakav pozitivan korak u pravcu rješavanja ovog pitanja.

''Mi od početka tražimo financiranje roditelja, a ne ustanova. Odlukom su propisani i uvjeti, a i sami smo predložili da se naprave jasna ograničenja u privatnim predškolskim ustanovama da ne bi došlo do nekih nepoželjnih ponašanja'', rekla je Brkljača.

Istaknula je da je važno da se poboljša kvaliteta predškolskih ustanova, što je osnovni cilj i smatra da ustanove trebaju odgovorno trošiti novac poreznih obveznika.

Samim uključivanjem Grada u sufinanciranje, konačno će se moći konkretno pratiti i kvaliteta rada u tim predškolskim ustanovama koje budu u tom sustavu, što do sada nije bio slučaj.

Sve ove odluke trebale bi se donositi zbog kvalitete rada s djecom i njihove budućnosti, što bi svima trebao biti glavni cilj, a sada je krajnje vrijeme da se sustavno počne brinuti za njih.

Kopirati
Drag cursor here to close