Novo zaduženje?

MMF: Samo trošite, rado ćemo vam posuditi novac

Pregovori o novom aranžmanu BiH s MMF-om su suspendirani, ali iz ove institucije naglašavaju spremnost za njihov nastavak u svakom trenutku.
Gospodarstvo / Novac | 09. 04. 2021. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni monetarni fond (MMF) svakako želi budućim aranžmanom pomoći vlastima u borbi protiv pandemije, kazao je Andrew Jewell, predstavnik ove financijske institucije u BiH.

"Želim jasno i glasno reći kako mi od njih ne tražimo da štede, mi želimo da oni troše više. Obično kada dođemo u neku zemlju, mi tražimo stezanje remena, smanjenje mirovina, potrošnje, plaće, itd. To uopće ne tražimo od BiH. Mi želimo da podržite poduzeća i domaćinstva", kazao je Jewell u intervjuu za Nezavisne novine.

Želimo da trošite i želimo vam pozajmljivati novac po izuzetno niskim kamatnim stopama i vrlo povoljnim uvjetima, dodao je on, ali istovremeno, želimo pripremiti bh. ekonomiju na svijet poslije covida.

"Nadamo se svjetlu na kraju tunela i želimo da vidimo reforme koje će pomoći ekonomski uključivi rast od kojeg će koristi imati širi slojevi stanovništva", izjavio je on.

Ove godine neće biti novog instrumenta za brzo financiranje poput onog prošle godine, najavio je Jewell.

Međutim, mi s vlastima razgovaramo o jednoj vrsti tradicionalnijeg programa. To znači da bi on trajao nekoliko godina, a uključene bi bile reforme.

"Prošle godine nismo postavljali nikakve uvjete. Ali to je u svakom slučaju rijedak izuzetak u odnosu na to kako mi funkcioniramo. Mi obično tražimo od zemlje da implementira reforme u zamjenu za vrlo povoljne kredite koje dajemo.

Druga razlika je da smo prošle godine kroz instrumente brzog financiranja sav novac pružili odmah, a u tradicionalnom programu novac isporučujemo kroz tranše sve dok zemlja implementira reforme o kojima smo se dogovorili. Puno mjeseci smo pregovarali, ali s vlastima BiH nismo uspjeli postići dogovor o novom programu, tako da smo suspendirali pregovore u prosincu. Želim jasno kazati kako smo spremni nastaviti pregovore u svakom trenutku", istaknuo je Jewell.

Pregovori o novom aranžmanu BiH s MMF-om su suspendirani, ali iz ove institucije naglašavaju spremnost za njihov nastavak u svakom trenutku.

Kopirati
Drag cursor here to close