Andrew Jewell

MMF protiv ukadanja trošarina, smanjenja poreza i nižih cijena struje u BiH

Govoreći o potezima vlasti u vremenu energetske krize, on smatra da je, iako su i građani i poduzeća u BiH imali koristi od nižih cijena električne energije, ta politika ipak i skupa i neodrživa.
Gospodarstvo / Novac | 14. 02. 2023. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Andrew Jewell istaknuo je da je ta institucija protiv ukidanja trošarina na gorivo, smanjenja PDV-a za osnovne životne namirnice i nižih cijena električne energije.

"Što se tiče privremenog ukidanja trošarina na gorivo, u vrijeme naših konzultacija u ožujku 2022., isticali smo da bi se ovakva politika mogla razmotriti. Međutim, kako su cijene goriva danas mnogo niže, a i inflacija bilježi trend pada, ne smatramo da je privremeno ukidanje trošarina opravdano", rekao je Jewell, a prenosi Klix.

Govoreći o potezima vlasti u vremenu energetske krize, on smatra da je, iako su i građani i poduzeća u BiH imali koristi od nižih cijena električne energije, ta politika ipak i skupa i neodrživa.

"Nadalje, u ovakvim situacijama poželjno je dozvoliti da cijene električne energije rastu u skladu s tržištem, međutim tada je potrebno istovremeno kompenzirati najranjivije kategorije društva. Drago nam je vidjeti da je Republika Srpska uvela blok tarife, gdje domaćinstva plaćaju različite tarife ovisno o tome koliko električne energije potroše", navodi Jewell.

Također je ocijenio ispravnim neuvođenje niže stope PDV-a za osnovne životne namirnice u BiH.

"Bosna i Hercegovina ima jedan od najefikasnijih PDV sistema u Europi, u velikoj mjeri zahvaljujući jedinstvenoj stopi PDV-a od 17 posto, koja pojednostavljuje naplatu i umanjuje mogućnosti prevare. Niža stopa na osnovne životne namirnice je skup i loše targetiran instrument za pružanje povlastica domaćinstvima s nižim primanjima", naglasio je Jewell za Bloomberg Adriju.

Smatra da je bolja politika, u tom smislu, pružati targetiranu, odnosno ciljanu dohodovnu pomoć.

Kopirati
Drag cursor here to close