Isplata

Mirovine u RS: Jedinstven slučaj od svih zemalja bivše Jugoslavije

Za isplatu mirovina u Republici Srpskoj u ovoj godini planirano je izdvajanje milijardu i 270 milijuna KM…
Gospodarstvo / Novac | 18. 01. 2022. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fond MIO Republike Srpske decembarsku penziju prvi put u povijesti isplatio je u potpunosti iz doprinosa, što je jedinstven slučaj od svih zemalja bivše Jugoslavije, međutim ne treba očekivati da se taj trend nastavi i u narednim mjesecima za isplatu mirovina nedostajat će između 15 i 16 milijuna KM, koje iz mjeseca u mjesec daje Vlada Republike Srpske, objavile su Nezavisne novine.

"Prosinac je po pravilu najbolji mjesec. Mnogi poslodavci plaću za prosinac uplaćuju u prosincu kako bi čisti ušli u novu godinu. Također i financijski sektor menadžerske ugovore isplaćuje u prosincu i on je već tradicionalno najbolji mjesec po pitanju prihoda i nije realno očekivati da se trend da se mirovine u potpunosti isplaćuju iz doprinosa nastavi u sljedećim mjesecima", rekao je banjalučkim novinama Mladen Milić, direktor Fonda MIO Republike Srpske.

Istaknuo je kako prihodi po osnovu doprinosa konstantno rastu te da bi bilo dobro da se trend iz 2021. godine nastavi jer su u mnogim oblastima zabilježeni rekordi, kako u prikupljanju doprinosa, tako i u broju zaposlenih koji uplaćuju te doprinose.

"Ono što je još jako dobro jeste da zdravstvene ustanove sada redovno uplaćuju sve doprinose, što ranije nije bio slučaj", rekao je Milić.

Inače, za isplatu mirovina u Republici Srpskoj u ovoj godini planirano je izdvajanje milijardu i 270 milijuna KM, s tim da je plan da po osnovu doprinosa bude prikupljeno milijardu i 69 milijuna KM, tako da će za isplatu mirovina Vlada Republike Srpske iz proračuna dotirati oko 200 milijuna KM.

"Trenutno se po osnovu doprinosa prikupi oko 85 milijuna KM, a za isplatu mirovina treba oko 101 milion KM, tako da nedostaje nekih 15 ili 16 milijuna KM. U siječnju još ne znamo, čekamo podatke o prosječnoj plaći i inflaciji, ali biće potrebno oko 105 milijuna KM", istaknuo je Milić, dodajući da se u siječnju po pravilu prikupi daleko manje doprinosa nego u ostalim mjesecima. 

Kopirati
Drag cursor here to close