Pregovori

Minimalna plaća: Natezanje do 482 marke

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) u ovim pregovorima Mevludin Bektić za Avaz je potvrdio da konačni dogovor nije postignut.
Gospodarstvo / Novac | 07. 07. 2020. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mišljenja o tome koliko će iznositi povećanje minimalne plaće u FBiH između Vlade, sindikata i poslodavaca još se ne podudaraju, piše Dnevni avaz.

Naime, ranije je objavljeno da su sindikati i poslodavci postigli su dogovor o povećanju nakon posljednje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) Federacije.

Prema informacijama Avaza iz ESV-a, minimalna plaća se mora izračunati na bazi važeće metodologije, koja uporište pronalazi u zakonu. Prema tome, trenutna minimalna plaća, koja iznosi 406 KM, mogla bi se povećati do iznosa od 482 marke, što je daleko ispod zahtjeva sindikata.

Dramatični pregovori između socijalnih partnera zapravo tek predstoje, a situacija s koronavirusom i posijedicama po ekonomiju samo će ih dodatno usložiti.

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) u ovim pregovorima Mevludin Bektić za Avaz je potvrdio da konačni dogovor nije postignut.

''Razlikujemo se u konceptu ili, bolje rečeno, u formuli izračuna najniže plaće. Čvrsto zagovaramo da to bude 70 posto od prosječne plaće u FBiH i to da taj iznos bude bez ostalih primanja, toplog obroka, regresa i prijevoza. Međutim, poslodavci predlažu da plaća bude na razini od 650 KM i da taj iznos odlučuje plaću i ostala primanja'', pojasnio je Bektić.

Dodao je da to znači da radnici neće dobiti ništa, a da će poslodavci biti rasterećeni za oko 9 posto poreza na doprinose.

''Ali na to nećemo pristati. Tu dolazimo u vrzino kolo jer ne dobivaju svi radnici isti topli obrok, regres i naknadu za prijevoz'', rekao je Avazu Bektić.

Prema njegovim riječima, sindikati će insistirati na tome da minimalna plaća bude između 680 i 700 KM i da se na taj iznos dodaju topli obrok, regres i naknada za prijevoz.

Avaz pak piše kako je njihov izvor iz ESV-a upozorio da povećanje minimalne plaće za sobom nosi dodatne rizike, s obzirom na to da bi se sve odmah odrazilo na plaće ponajviše u javnom sektoru, dok radnici u privatnom sektoru ne bi osjetili značajno poboljšanje.

''Povećanje minimalne plaće vuče za sobom povećanje cijene satnice i time bi se povećale plaće u javnim poduzećima i organima uprave. S druge strane, postoji rizik da bi poslodavci s povećanjem minimalne plaće krenuli u seriju otkaza i otpuštanja zbog umanjene likvidnosti'', naveo je Avazov neimenovani izvor.

Vlada FBiH za sada ima stav da se povećanje minimalne plaće mora precizno ti i biti rezultat ne političkih pregovora, nego jasnih ekonomskih pokazatelja. Posljedice pogrešne odluke o minimalcu po krhku bh. ekonomiju mogu biti vrlo ozbiljne.

Bektić je rekao Avazu kako će Ministarstvo financija do sljedeće sjednice ESK-a načiniti svoj prijedlog uredbe o minimalnoj plaći, koji će biti kombinacija prijedloga poslodavaca i sindikata.

''Krajnje je vrijeme da se ovo pitanje završi, jer ne možemo više prihvatiti da je najniža plaća definirana na 406 KM'', rekao je Avazu Bektić.

Kopirati
Drag cursor here to close