Zavod za statistiku RS

Minimalac podigao prosječnu plaću u Srpskoj na 1.392 KM

Promatrano po područjima, u veljači 2024. godine najviša prosječna neto plaća isplaćena je u području financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja
Gospodarstvo / Novac | 22. 03. 2024. u 19:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosječna neto plaća u Republici Srpskoj u veljači ove godine iznosila je 1.392 КM i veća je za 80 KM u odnosu siječanj kada je iznosila 1.312 KM, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

''Prosječna mjesečna neto plaća u Republici Srpskoj isplaćena u veljači 2024. godine iznosila je 1. 392 КM i u odnosu na siječanj 2024. nominalno je veća za 6,1 posto, a realno za 5,6 posto, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno veća za 10,8 posto, a realno za 7,8 posto'', navodi se u priopćenju Zavoda, a piše Capital.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna plaća je povećana za 136 maraka.

Promatrano po područjima, u veljači 2024. godine najviša prosječna neto plaća isplaćena je u području financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.786 КM, a najniža u području građevinarstvo i to 1.085 КM.

U veljači 2024. godine, u odnosu na veljaču 2023, sva područja su zabilježila nominalni rast neto plate, od čega najviše u područjima trgovina na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikala 21,8 posto, umjetnost, zabava i rekreacija 19,9 posto i opskrba vodom; kanalizacija, upravljanje otpadom i djelatnosti sanacije (remedijacije) životne sredine 19,7 posto.

Predsjednik Unije poslodavaca RS u ostavci Saša Trivić kaže za CAPITAL da je rast prosječene platće najviše rezultat povećanja minimalca u Srpskoj od početka ove godine.



''Firme će i dalje nastaviti nekim tempom dizati plaće. Mi ovdje imamo dio koji je fiktivno bio na minimalcu pa je sada prikazao veće plaće, a imamo i firme koje podižu plate u onom trendu od desetak posto godišnje. Mi smo u veljači digli plaće za pet posto i još toliko ćemo polovinom godine'', rekao je Trivić koji je vlasnik ''Krajina klasa''.

Podsjećamo, minimalna plaća u Srpskoj je od siječnja povećana sa 700 na 900 KM.

Međutim, pozitivne efekte povećanje minimalca vjerojatno nitko od radnika nije ni osjetio s obzirom na to da je u januaru odmah došlo do poskupljenja roba i usluga.

Kopirati
Drag cursor here to close