Objavljen izvještaj

Međunarodne investicije: BiH u minusu 14 milijardi KM

Objavljeni podaci pokrivaju razdoblje od 2007. godine zaključno s trećim tromjesečjem ove godine
Gospodarstvo / Novac | 30. 12. 2019. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) proizvela je i objavila izvješće o tromjesečnoj međunarodnoj investicijskoj poziciji za Bosnu i Hercegovinu.

Objavljeni podaci pokrivaju razdoblje od 2007. godine zaključno s trećim tromjesečjem ove godine, priopćeno je u ponedjeljak iz CB BiH.

Međunarodna investicijska pozicija (IIP) je dio makroekonomskih statistika koja prikazuje na određeni datum vrijednost ukupne financijske aktive koju potražuju rezidenti BiH od nerezidenata i pasive rezidenata BiH u odnosu na ostatak svijeta. Razlika između aktive i pasive predstavlja neto poziciju.

Glavne komponente financijske aktive i pasive u izvješću o međunarodnoj investicijskoj poziciji su izravna ulaganja, portfeljna ulaganja, financijski derivativi i ostala ulaganja (valuta i depoziti, zajmovi, trgovinski krediti i sl.), s tim što aktiva uključuje i pričuvnu aktivu.  

Prema objavljenim podacima neto financijska pozicija za BiH na kraju trećeg tromjesečja 2019. je bila negativna i iznosila -14,29 milijarde KM, što je u odnosu na kraj prethodne godine manje za 2,25%.

Negativna pozicija je, navode, karakteristična za tranzicijske zemlje, kada se domaće gospodarstvo za svoj rast oslanja na kapitalne prilive iz inozemstva. Smanjenje neto financijskog deficita rezultat je većeg rasta aktive u inozemstvu u odnosu na rast pasive bh. gospodarstva.

Razvijanje ove statistike urađeno je kroz implementaciju IPA 2015 EU Twinning projekta, u kojem su statističari iz CBBiH surađivali i dobili stručnu pomoć od eksperata iz Danske i Finske.

Implementacija ovog IPA EU projekta za cilj ima usklađivanje standarda primijenjenih u CBBiH za kompilaciju i diseminaciju statistika sa standardima koji se primjenjuju u EU, a sve u cilju ispunjavanja zahtjeva konvergencije BiH u EU.

Uvođenjem tromjesečnoga izvješća o međunarodnoj investicijskoj poziciji, umjesto dosadašnjeg godišnjeg, BiH je ispunila uvjet EU vezano za frekvencije izvješćivanju o međunarodnoj investicijskoj poziciji zemlje, kao i standarda primijenjenih pri kompilaciji iste, te su stvoreni uvjeti za redovito dostavljanje Eurostatu, priopćeno je iz Služba za odnose s javnošću Centralne banke BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close