Beskontaktno plaćanje

Mastercard u BiH: Do 60KM bez unošenja PIN-a

Povećanje limita za beskontaktna plaćanja znači da će korisnici kartica i trgovci moći da obave više transakcija prilkom kupovine odnosno prodaje, bez potrebe da unose PIN ili koriste gotovinu.
Gospodarstvo / Novac | 15. 04. 2020. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prateći praksu koja je već sprovedena u 29 zemalja koje su promijenile CVM limit u prethodnom periodu, Mastercard objavljuje povećanje CVM limita za beskontaktna plaćanja sa 30KM na 60KM u Bosni i Hercegovini od 15.4.2020. godine.

Povećanje limita za beskontaktna plaćanja za krajni cilj ima unapređenje korisničkog iskustva prilikom kupovine.

Mastercard je širom Europe podržao inicijative koje su dovele do značajnog porasta upotrebe beskontaktnog plaćanja karticama i mobilnim uređajima, pa je tako danas čak 75% svih Mastercard transakcija širom Europe beskontaktno.

Povećanje limita za beskontaktna plaćanja znači da će korisnici kartica i trgovci moći da obave više transakcija prilkom kupovine odnosno prodaje, bez potrebe da unose PIN ili koriste gotovinu.

''Mastercard je među prvima prepoznao potencijal i omogućio da svi terminali za plaćanje postanu beskontaktni počevši od 01.01.2020. Svjedoci smo koliko brzo su korisnici prihvatili beskontaktno plaćanje kao poželjan način plaćanja u njihovim svakodnevnim aktivnostima. Današnja najava ne samo da omogućava više slobode pri izboru načina plaćanja, već korisnicima pruža dodatnu podršku u svakodnevnim izazovima sa kojima se trenutno suočavaju", izjavila je Jelena Ristić, ravnateljica za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Među 29 navedenih zemalja Velika Britanija, Irska, Estonija i Poljska su vodeće u pogledu uspostavljanja trajnog limita, dok Nizozemska i Grčka sprovode privremena povećanja limita kako bi pomogle svojim građanima da lakše obavljaju kupovinu u ovom izazovnom periodu.

Što se tiče tržišta Bosne i Hercegovine, povećanje limita je trajno, a bit će omogućeno i na tržištu Srbije (sa 3000 RSD na 4000 RSD) i Crne Gore (sa 30EUR na 40EUR).

Kopirati
Drag cursor here to close