Europska komisija

Kazna: Republici Srpskoj ništa od europskog novca

Investicijski paket obuhvaća 21 projekt u prometnu infrastrukturu, digitalizaciju, zaštitu klime, energetsku povezanost…
Gospodarstvo / Novac | 25. 02. 2022. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija je u petak predstavila investicijski paket vrijedan 3,2 milijarde eura za 21 projekt u šest zemalja zapadnog Balkana, a dva projekta na području Republike Srpske su zamrznuta do povratka predstavnika toga entiteta u državne institucije.

Investicijski paket obuhvaća 21 projekt u prometnu infrastrukturu, digitalizaciju, zaštitu klime, energetsku povezanost, piše Hina.

Od ukupno 3,2 milijarde eura ukupne vrijednosti paketa, 1,1 milijarda eura otpada na sredstva iz europskog proračuna, iz pretpristupnog fonda IPA III, a ostalo su bilateralni doprinosi država članica i Norveške i povoljni zajmovi međunarodnih financijskih institucija.

Paket uključuje i projekte koje je kandidirala Bosna i Hercegovina, od kojih su dva na teritoriju Republike Srpske, koji se odnosi na cestovnu i željezničku vezu duž koridora Vc.

“Komisija namjerava potpisati sporazume za te dvije investicije, vrijedne 600 milijuna eura, tek nakon povratka na puno funkcioniranje državnih institucija”, navodi se u priopćenju Komisije.

Kopirati
Drag cursor here to close