Specifično

Srpska postupno mijenja uvjete za starosnu mirovinu

Iz Fonda su napomenuli da, u skladu sa Zakonom o radu, osiguranici koji ispune jedan od ovih uvjeta mogu nastaviti raditi do navršenih 65 godina.
Gospodarstvo / Novac | 28. 01. 2022. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fond za mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske priopćio je da svi osiguranici koji u 2022. godini navrše 40 godina mirovinskog staža imaju pravo na starosnu mirovinu s napunjenih 59 godina, a žena osiguranik s 35 godina staža osiguranja ima pravo na starosnu mirovinu kad navrši 57 godina.

"Prema Zakonu o PIO, koji je u primjeni od 2012. godine, u prijelaznom periodu do 2025. godine, uvjeti za ostvarivanje prava se postupno mijenjaju, tako da se početka ove godine granica navršenih godina života povećava za četiri mjeseca", priopćeno je iz Fonda PIO Republike Srpske.

Pročitajte još

Iz Fonda su napomenuli da, u skladu sa Zakonom o radu, osiguranici koji ispune jedan od ovih uvjeta mogu nastaviti raditi do navršenih 65 godina.

"Navedeni uvjeti se ne odnose na pripadnike policije koji, prema propisima, imaju pravo na starosnu mirovinu kada navrše 40 godina mirovinskog staža bez obzira na godine života", ističe se u priopćenju.

Postupno povećanje starosne granice na nivou jedne godine za četiri mjeseca, u postupku ostvarivanja prava na starosnu mirovinu, prema Zakonu, završava se zaključno s 2025. godinom, kada će pravo na starosnu mirovinu ostvariti osiguranici s navršenih 60 godina života i 40 godina mirovinskog staža, a osiguranik žena s navršenih 35 godina staža osiguranja i napunjenih 58 godina.

Iz Fonda su ukazali da su u zemljama okruženja slični uvjeti za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu u pogledu postupnog povećanja dobne granice, dok je u pojedinim razvijenim europskim državama starosna granica povećana na 67 godina, uz određeni prelazni period i postupno povećanje navršenih godina života za dva do četiri mjeseca na godišnjem nivou.

Kopirati
Drag cursor here to close