Jean Paul Getty – najbogatiji Amerikanac i zloglasni škrtac

Bio je jedan od prvih Amerikanaca koji su dosegli bogatstvo od milijardu dolara. Iza Gettyja na listi našli su se tada John D. Rockefeller Jr., Joseph P. Kennedy, Sr. (otac Johna F. Kennedyja), Howard Hughes te mnogi pripadnici obitelji Ford.
Gospodarstvo / Novac | 15. 12. 2023. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Jean Paul Getty (15. prosinca 1892., Minneapolis, Minnesota - 6. lipnja 1976., Sutton Place, Velika Britanija)

Na današnji dan, 15. prosinca 1892. godine rođen je Jean Paul Getty, najbogatiji Amerikanac svog vremena.

Osnovao je naftnu kompaniju 'Getty Oil' 1942. godine, a 1957. godine časopis Forbes proglasio ga je najbogatijim Amerikancem. Čak je i Guinessova knjiga rekorda 1966. godine procijenila da je Getty najbogatiji čovjek na svijetu.

Jean Paul Getty rođen je u Minneapolisu, u obitelji škotsko-irskog podrijetla.

Bio je jedan od prvih Amerikanaca koji su dosegli bogatstvo od milijardu dolara. Iza Gettyja na listi našli su se tada John D. Rockefeller Jr., Joseph P. Kennedy, Sr. (otac Johna F. Kennedyja), Howard Hughes te mnogi pripadnici obitelji Ford.

U vrijeme smrti 1976. godine bio je 'težak' šest milijardi dolara, što je prema današnjoj vrijednosti znatno iznad 20 milijardi.

Getty se obogatio prvenstveno na nafti. Njegovu kompaniju 'Getty Oil' je 2000. godine kupio ruski Lukoil.

Video: How The Getty Family Became One Of The Richest Families

Bio je veliki ljubitelj umjetničkih djela, ali i na glasu kao veliki ženskaroš, još od mladih dana. Pričalo se da je uvijek spreman otići u krevet s bilo kojom ženom, a rijetko je odbijao svoje ljubavnice.

Kad je imao 25 godina, ljubavnica Elsie Eckstrom ga je tužila, tvrdeći da je on otac njene kćeri Paule. Elsie je tad istaknula da je s njim izgubila nevinost, a ove optužbe su odbačene na sudu jer su Gettyjevi odvjetnici tvrdili da je ona oduvijek bila promiskuitetna žena.

Getty je Elsie dao 10.000 dolara, nakon čega je ona pobjegla iz grada.

Njegova posljednja supruga Louise je u svojoj 100. godini 2013. objavila memoare u kojima je opisala njihov brak. Ispričala je sve o životu plejboja, kao i načinu na koji je trošio novac. John Paul Getty preminuo je u 84. godini od posljedica srčanog udara.

Jean Paul Getty bio je poznat kao škrtac. Jednom je prilikom u svom dvorcu instalirao telefon na kovanice, jer ga je smetalo što se gosti i zaposlenici previše služe telefonom besplatno.

Nadalje, kad mu je otet unuk, odbio je isprva platiti otkupninu, a kasnije je pristao ići samo do svote koja se odbija od poreza (2,2 milijuna).

Ostatak iznosa je pozajmio svom sinu, koji mu je taj novac morao vratiti s 4 posto kamate!?

Naime, njegovog unuka je 1973. godine otela talijanska mafija, kad mu je bilo samo 16 godina. John Paul Getty odbio je platiti cifru od 2,2 milijuna dolara, a pristao je surađivati tek kada su mu poslali dio uha njegovog unuka. Tijekom konferencije za medije, novinarima je rekao: "Ako platim i jedan peni otkupa, imat ću 14 otetih unučića".

Mafija je Johna Paula nakon toga oslobodila, a preminuo je s 54 godine, nakon duge bolesti i posljedica ovisnosti koje je razvio nakon otmice.

Video: ‘All the Money in the World’ Original Trailer
Kopirati
Drag cursor here to close