Opet preko leđa građana

Izgubljeni spor sa EP Slovenije mogli bi plaćati građani kroz veće račune struje

Ostaje nepoznanica da li će teret presude na kraju nositi građani kroz dodatno poskupljenje struje. Komentar na takvu mogućnost iz Elektroprivrede RS BHRT nije dobio.
Gospodarstvo / Novac | 28. 07. 2023. u 07:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hoće li u Republici Srpskoj poskupjeti električna energija? Prema presudi Arbitražnog vijeća u Beogradu, rudnik i termoelektrana ''Ugljevik'' mora isplatiti 131 milijun maraka ''Elektroprivredi'' Slovenije, ali i prodavati trećinu proizvodnje električne energije. Presuda se odnosi na prijeratno ulaganje u Termoektranu ''Ugljevik''.

Struje na tržištu Republike Srpske ne bi trebalo nedostajati. Ipak, novčana isplata mogla bi utjecati na poskupljenje struje krajnim potrošačima. Ovako situaciju analiziraju stručnjaci iz oblasti energetike.

''Povećanje cijene električne energije je jedini način da RiTE Ugljevik plati svoje obaveze prema ovoj presudi. RiTE nema taj novac, kao ni Elektroprivreda RS kao njen vlasnik. Stoga je jedini način, da se osigura novac, povećanje cijene. Ne postoji čarobni štapić'', pojašnjava stručnjak u oblasti energetike Damir Miljević.

Ostaje nepoznanica da li će teret presude na kraju nositi građani kroz dodatno poskupljenje struje. Komentar na takvu mogućnost iz Elektroprivrede RS BHRT nije dobio.

Model izvršenja presude, takođe, nije poznat. Postoji više varijanti. Dodatni problemi su i desetine milijuna maraka duga prema dobavljačima, upozoravaju izvori.

Ipak, stiže i odgovor da radnici, njih oko 2.000, ne trebaju brinuti.

''Nije to tako katastrofično kako se piše, nije to nikakav kraj 'Ugljevika'. Zbog dvije tisuće ljudi koji su zaposleni u tom poduzeću, treba reći da se ne daje jedna trećina energije, nego se prodaje Slovencima jedna trećina energije, ističe izvršni direktor RiTE "Ugljevik" Milutin Tasovac.

"Ja lično bih zagovarao put pregovora. Isplata novca u cjelini mislim da je apsolutno nemoguća. To i da preuzme proračun vidjeli ste koliko je bilo problema sa isplatom onih sredstava koje su bile od obveznica sa bečke burze'', napominje ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Presuda je pravosnažna. Rok za isplatu novca je 30 dana. Stiže uvjeravanje da će sve biti ispoštovano.

"Mi možemo izvršiti ovu odluku. TE Ugljevik će to izvršiti. Naravno da će to za nju biti teret, ali u svakom slučaju treba imati u vidu da je ova obaveza nastala u periodu postojanja SFRJ u vrijeme kada je postojao samoupravni sporazum o udruživanju rada i sredstava na razini tadašnje države", kaže ministar rudarstva i energetike RS Petar Đokić.

Paralelno se vodi spor u okviru Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu težak 800 milijuna maraka. Taj postupak je zamrznut prije nekoliko godina do okončanja procesa u Beogradu.

Očekuje se njegovo aktiviranje, što bi bio dodatni udar na RiTE ''Ugljevik'' i Elektroprivredu RS.

Kopirati
Drag cursor here to close