Predviđanja

Inflacija i 2024. – BiH je opet posebna

U Hrvatskoj će prosječna inflacija iznositi 3,6 posto, dok će Sjeverna Makedonija i BiH zabilježiti prosječnu inflaciju od po 3,1 posto, predviđaju analitičari.
Gospodarstvo / Novac | 04. 01. 2024. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rast cijena će sljedeće godine usporiti u cijeloj regiji, osim u  Sjevernoj Makedoniji, objavio je Bloomberg, navodeći kako je prevladajući stav da će inflacija popustiti pod pritiskom mjera centralnih banaka.

Lakša godina

Bloomberg piše kako ''nas tako čeka makar nešto lakša 2024. godina'' te da se, iako se još uvijek čekaju podaci za prosinac, već može utvrditi da je inflacija u Srbiji u godini za nama iznosila oko 12 posto, a kako predviđaju analitičari, rast cijena bi u 2024. mogao biti upola sporiji, pa bi se kretao oko pet posto.

U analizi se ističe kako bi inflacija u Srbiji u 2024. godini u prosjeku mogla iznositi između četiri i pet posto, za razliku od prošlogodišnjih 12-13 posto.

U Sjevernoj Makedoniji postoje oni koji smatraju da će rast cijena nastaviti usporavati, ali postoje i oni koji nisu tako optimistični. Analitičari tako navode kako se može očekivati pomjeranje stope inflacije sa sedam na osam posto sljedeće godine.

Šteta novčanicima

S druge strane, jesenji podaci tamošnje centralne banke predviđaju da će inflacija u Sjevernoj Makedoniji sljedeće godine usporiti na od 3,5 do četiri posto i da će se nakon toga stabilizirati na oko dva posto.

Kad je u pitanju Hrvatska, analitičari navode kako se iduće godine očekuje osjetno usporavanje rasta potrošačkih cijena u Hrvatskoj, ali usprkos tome što većina analitičara predviđa da će se inflacija praktično prepoloviti, i dalje će nanijeti popriličnu štetu novčanicima hrvatskih građana.

Predviđanja Europske komisije za sljedeću godinu pokazuju da bi stopa inflacije u Hrvatskoj trebala pasti na 2,4 posto, a Vlada je, međutim, proračunske projekcije zasnivala na očekivanoj stopi inflacije od 3,1 posto. S druge strane, neki podaci govore kako bi inflacija sljedeće godine mogla biti na razini od 3,8 posto, dok bi u 2025. trebala dodatno usporiti, na 2,7 posto.

BiH i njezine posebnosti

I u Bosni i Hercegovini očekuje se stabiliziranje inflacije, navodi Bloomberg dodajući kako ''ova država nosi svoje specifičnosti u pogledu računanja stope rasta cijena''.

Predviđanja analitičara govore kako će se u BiH, koja je već prošla kroz izazovan period koji je rezultirao znatnim pritiskom na ekonomiju, inflacija kretati unutar raspona od dva do tri posto, dok drugi govore o kretanju inflacije između tri i 4,5 posto.

No, Bloomberg u tekstu ističe kako ''posebna složenost dolazi iz specifičnog uređenja Bosne i Hercegovine''. ''Dok je Federacija BiH pobijedila inflaciju i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, to nije slučaj s Republikom Srpskom, gdje cijene proizvoda i usluga za osobnu potrošnju stagniraju u listopadu u odnosu na rujan prošle godine, a inflacija na godišnjoj razini iznosi 3,8 posto'', navodi Bloomberg.

Kopirati
Drag cursor here to close