Korpa je postala korpetina

Imate li 3 tisuće KM?

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom iznosi 38,74 posto, minimalnom plaćom 19,89 posto.
Gospodarstvo / Novac | 13. 02. 2023. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za siječanj 2023. iznosi 2.996,70 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec studeni 2022. iznosila je 1.161 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 596 KM.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom iznosi 38,74 posto, minimalnom plaćom 19,89 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine: prehrana (44,87 posto), stanovanje i komunalne usluge (13,10 posto), higijena i održavanje zdravlja (8,40 posto), obrazovanje i kultura (10,34 posto), odjeća i obuća (12,03 posto), prijevoz (4,61 posto), te održavanje domaćinstva (6,67 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 10 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz SSSBiH.

Tko može ostavljati novac sa strane?

Istodobno, Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača "Futura" iz Mostara, rekao je za Nezavisne novine da svaka obitelj u BiH može vidjeti gdje je tek onda kada je pitate za štednju.

"Iznos potrošačke košarice za četveročlanu obitelj je premašio 3.000 KM, ako u to ne računamo kiriju ili kredit za stan. Svako tko ima primanja veća od 3.500 KM može da razmišlja o nekoj uštedi. Svatko tko ima manje mora razmišljati o stvarima kojih se mora odreći, kako u svoje ime, tako i u ime svoje obitelji", kaže Bago.

"Takvi ljudi su političari, bolji poduzetnici, IT stručnjaci, uposlenici u institucijama, pogotovo kod onih gdje dva ili više članova obitelji radi u takvim ustanovama", dodaje Bago.

Kopirati
Drag cursor here to close