Hoće li se ikada obnoviti?

Ima li nade za Staklenu banku?

Hoće li 'Staklena banka' u Mostaru ikada biti obnovljena i adekvatno iskorištena?
Gospodarstvo / Novac | 30. 03. 2023. u 13:50 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od obnove Staklene banke u Mostaru ni ove godine neće biti ništa. Naime, Vlada Federacije BiH prihvatila je amadmane na prijedlog Proračuna Federacije BiH za 2023. godinu, kojima se novac namijenjen za obnovu Staklene banke u Mostaru prebacuje za drugu namjenu, tako da se u proračunu za 2023. godinu neće izdvojiti niti jedna marka za renoviranje ove zapuštene i devastirane zgrade.

Zgrada je poznata kao jedinstvena građevina koja je napravljena 80-ih godina i plijenila je pažnju svojom ljepotom, ali nikad nije bila stavljena u funkciju poslije rata osim što je predstavljala opasnost, postala je i svojevrsna turistička atrakcija.

Kupovina za 6 milijuna

Zgradu u lošem stanju Vlada Federacije kupila je za gotovo šest milijuna KM, još 2017. godine zgradu za smještaj svojih ministarstava i institucija od Gospodarske banke d.d. Mostar u likvidaciji, a sam objekt bio je ranije na prodaji pet puta.

Iako bi Vlada FBiH stavljanjem ovog objekta u funkciju uštedjela 750.000 KM godišnje revizori su ranije govorili kako će se do useljenja za prilagodbu zgrade potrošiti još skoro 10 milijuna KM. S novim cijenama i apetitima, cifre su sada zasigurno veće.

Ovakvi objekti se ruše

Istodobno, Staklena banka, koja je izgrađena prije više od 30 godina i nikad nije potpuno dovršena, a u analizi Građevinskog fakulteta opisana je kao zgrada u lošem stanju te da su ''svi stupovi u konstrukciji armirani poprečnom armaturom koja ni u kojem slučaju, ne zadovoljava''.

Vlada Federacije je tek krajem 2021. godine objavila natječaj/javnu nabavku usluga izrade idejnog rješenja sanacije, rekonstrukcije, redizajna fasade i adaptacije objekta poslovne zgrade.

Tada je za BHRT arhitektica Maja Roso Popovac rekla da su i prije rata su postojale glasine da tu, u ovim stručnim krugovima, da bi se neke stvari i što se tiče statike i svega trebale doraditi.

''Meni i sam taj potez Vlade da kupi zgradu bio poprilično čudan. U većini europskih centara upravo ovakvi objekti se i ruše, bez obzira na to što možda i imaju neku upotrebnu vrijednost, upravo zbog svoje neisplativosti na različitim nivoima'', rekla je tada.

Tužba arhitekta

U međuvremenu, 2021. godine umirovljeni arhitekt Dragan Bijedić, koji je projektirao zgradu "Staklena banka" u Mostaru, rekao je da tuži Vladu Federacije BiH zbog autorskih prava, jer nakon što je postala vlasnik tog objekta, njegovi pokušaji za razgovore su, kako tvrdi, iz te institucije bili ignorirani.

Bijedić tada rekao da je sa službenicima iz Federalne vlade pokušavao razgovarati u više navrata s ciljem da nađu zajedničko rješenje, ali bezuspješno i da je nakon brojnih ignoriranja bio primoran angažirati odvjetnika i pravnim putem se boriti za svoja autorska prava.

U konačnici pitanje je hoće li se ova srušena građevina ikada adekvatno iskoristiti?

Kopirati
Drag cursor here to close