Nema suglasnosti oko pisma namjere

BiH se nada - Idući tjedan nastavak razgovora o kreditu MMF-a

Bosna i Hercegovina, još nema usuglašeno Pismo namjere s MMF-om, ali se nada da će u narednom periodu postići suglasnost oko istog
Gospodarstvo / Novac | 09. 01. 2021. u 10:16 Bljesak.info
Aktuelizacija razgovora sa MMF-om idući tjedan

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se očekivalo, sjednica Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine na kojoj je trebalo biti usuglašeno Pismo namjere Bosne i Hercegovine za kredit kod MMF-a od milijardu i po maraka, nije održana. Iz Ureda federalnog premijera najavljeno je kako očekuju da se razgovori s MMF-om aktualiziraju naredne sedmice, te da će biti postignuta suglasnost o spornim pitanjima.

Federacija Bosne i Hercegovine blizu je postizanja pune suglasnosti, kada je riječ o obvezama ovog entiteta, u kontekstu Pisma namjere i novog kredita MMF-a za Bosnu i Hercegovinu, rečeno je za BHRT iz Ureda federalnog premijera.

''Očekujemo da se razgovori ponovo aktualiziraju naredni tjedan. Dakle, kao Bosna i Hercegovina, još nemamo usuglašeno Pismo namjere s MMF-om, ali se nadamo da ćemo u narednom periodu postići suglasnost oko istog'', rekli su.

Od nadležnih institucija Republike Srpske nismo dobili odgovor, ali je ranije ministrica financija kazala da ovaj entitet ne prihvata stavke koje znače prenos nadležnosti na nivo Bosne i Hercegovine. Guverner Centralne banke BiH podsjeća da su pretpostavke za jedinstveni registar računa fizičkih lica dogovorene u pismu namjere još 2016. godine, te da to ne sprečava entitete da imaju svoje registre.

''To ne koristi Centralnoj banci nego sistemu, to će pomoći Bosni i Hercegovini u preuzetim obavezama u borbi protiv nezakonitosti u transakcijama, u platnom prometu pa i borbi u kriminalnim radnjama, kao što je borba protiv pranja novca i financiranja terorizma'', kaže Senad Softić, guverner Centralne banke BiH.

Međunarodni monetarni fond je jasan, bez ispunjenja kriterija nema kredita. A bez dogovora nema ispunjenja kriterija.

''Ako vlasti ne zatraže ponovni početak pregovora do kraja ovaj tjedan, mi ćemo se onda, umjesto da pripremamo zahtjev za novi program, morati usmjeriti na pripremanje izvještaja za naš Izvršni odbor koji će isti razmatrati na proljeće.''

Ekonomisti podsjećaju da je kredit MMF-a najpogodniji – ima najnižu kamatnu stopu, najduže rokove otplate i daje određenu edukaciju državi. Nedobivanje kredita će se negativno odraziti na ekonomiju.

''Entitetski proračuni bez obzira što govore određeni nivou vlasti, oni jesu već u odgovarajućoj krizi. Ako ne bude tih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda, ta kriza će biti još veća i biće sve teže i financijsko i materijalno stanje u oba entiteta'', kaže Željko Šain,profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA-e

Profesor Šain podsjeća da, osim zaduživanja kod MMF-a, postoje i mogućnosti unutrašnjeg zaduživanja, no i jedno i drugo traži sigurnu političku i pravnu situaciju, a nje nema. Zanimljivo je da se u bankama nalazi više od 12 milijardi depozita građana. No problem je što i pravna i fizička lica sve manje vjeruju u posudbu državi.

Kopirati
Drag cursor here to close