Nezadovoljstvo

Hoće li umirovljenici u FBIH na ulice?

Prosječna plaća u Federaciji BiH gotovo je dva puta viša od prosječne mirovine, što je dodatni razlog zbog kojeg su umirovljenici najavili prosvjede.
Gospodarstvo / Novac | 02. 06. 2024. u 21:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umirovljenici iz Federacije BiH izrazili su nezadovoljstvo ukupnim porastom mirovina, koje su se prvo akontativno uskladile za pet posto, a zatim je Upravni odbor MIO donio odluku da travanjske mirovine budu povećane za dodatnih 1,55 posto. Savez udruga umirovljenika u FBiH nije zadovoljan ovim povećanjima te su najavili izlazak na ulice ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune.

Umirovljenici zahtijevaju izmjene Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju te isplatu jednokratne pomoći.

Glasnogovornik Federalnog zavoda MIO Tomislav Kvesić u izjavi za RTV Herceg-Bosne ističe da je Zavod samo servis u cijelom procesu te da će provesti odluke koje donese Vlada FBiH i resorno ministarstvo.

Ministar Adnan Delić iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike kazao je za RTV HB kako analiziraju zahtjeve umirovljenika, ali i svoje financijske mogućnosti. Dodao je da trenutni zakon, u slučaju proračunskog deficita, ne predviđa izvanredno usklađivanje mirovina, no nada se da će izmjenama i dopunama zakona omogućiti Vladi takvu mogućnost.

Prosječna plaća u Federaciji BiH gotovo je dva puta viša od prosječne mirovine, što je dodatni razlog zbog kojeg su umirovljenici najavili prosvjede u rujnu, ukoliko ne dođe do značajnijeg povećanja mirovina. Ministar Delić podržao je zahtjev Saveza za osnivanjem vijeća umirovljenika u Federaciji BiH kao službenog tijela za zagovaranje prava pred vlastima.

Ministarstvo rada i socijalne politike navelo je da su povećali proračunska sredstva za Savez umirovljenika te za brojne druge aktivnosti, uključujući financiranje banjskih liječenja.

U ovoj godini isplatili su i po 300 maraka jednokratne pomoći za umirovljenike s najnižim mirovinama. Vjeruju da će uspjeti pronaći rješenje za bolji status umirovljenika bez narušavanja proračunske stabilnosti Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close