Priprema se inicijativa

Hoće li u BiH napokon doći do ukidanje PDV-a na kupovinu prve nekretnine

Cilj je mladima olakšati kupovinu prve nekretnine, ali i poboljšati im uvjete života. Može li se uskoro očekivati usvajanje ove inicijative?
Gospodarstvo / Novac | 23. 04. 2023. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priprema se inicijativa za ukidanje PDV-a na kupovinu prve nekretnine u Bosni i Hercegovini. Time bi četvorni metar stana trebao biti jeftiniji za 500 do 700 maraka. Cilj je mladima olakšati kupovinu prve nekretnine, ali i poboljšati im uvjete života. Može li se uskoro očekivati usvajanje ove inicijative?

Živko Ćetojević, student završne godine medicine, nije riješio stambeno pitanje. Uskoro se nada zaposlenju, a potom i rješavanju jednog od najvažnijih životnih pitanja. Ukidanje PDV-a na kupovinu prve nekretnine smatra veoma korisnim za mlade u BiH.

Ćetojević kaže da ova inicijativa mladima znači mnogo, kako bi mogli planirati svoju budućnost u BiH.

Ovu inicijativu uputit će gospodarstvenici iz Republike Srpske. Ideja je da se pri kupovini prve nekretnine ne obračunava PDV. Time bi kvadrat stana u Banja Luci bio jeftiniji za oko 700 KM. Benefite bi osjetili kupci, ali i građevinski sektor, koji bi imao još veću potražnju.

Inicijativa još nije službeno stigla na adresu. Potrebno je izmijeniti Zakon o PDV-u na koji se dugo čeka. Nacrt ovog zakona nalazi se pred Upravnim odborom Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Nakon toga bit će upućen u Vijeće ministara BiH, a potom u parlamentarnu proceduru.

Iako cijene nekretnina u svijetu znatno opadaju u Bosni i Hercegovini se to još nije dogodilo. Cijena kvadrata stana u novogradnji u Sarajevu košta oko 4.500 KM, a u Banja Luci oko 3.500. Da bi kupili stan od 50 kvadrata, potrebno je više od 150.000 konvertibilnih maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close