Hoće li biti ukinut?

Ukidanje PDV-a na hranu za bebe i lijekove - čeka se stav UNO-a

Hoće li u BiH biti ukinut PDV na hranu za bebe i lijekove?
Gospodarstvo / Novac | 02. 02. 2024. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH razmotrilo je inicijative za povrat PDV-a za kupovinu opreme i hrane za bebe i ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, te će ih uputiti Upravnom odboru (UO) Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) da razmotri njihovu provedivost i o poduzetom informira Vijeće ministara.

Inicijativa zastupnika Mire Pekić i Branisava Borenovića, usvojena na 14. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosi se na povrat PDV-a za kupovinu opreme i hrane za bebe koju bi mogao ostvariti roditelj, odnosno staratelj djeteta starosti do dvije godine.

Zajednička inicijativa Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine i Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH usmjerena je na ukidanje/smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, odnosno na namjensko usmjeravanje sredstava od neizravnih poreza po osnovi naplaćenog PDV-a na lijekove i medicinska sredstva na račune fondova zdravstvenih osiguranja u cilju financiranja zdravstvene zaštite osiguranih osoba.

Predlagači inicijative, koja je upućena i entitetskim vladama te Odjelu za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH te nadležnim ministarstvima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, naveli su kako je prihvaćanje ove inicijative važno za dugoročnu održivost zdravstvenog sustava i unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite građana, priopćeno je iz VMBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close