Na čekanju

Hoće li biti usklađivanja mirovina?

"Nisu imali vremena, a vjerojatno ni volje da razgovaramo o tim pitanjima, tako da smo mi u rukovodstvu Saveza dezinformirani po tom pitanju", kazao je Mehić.
Gospodarstvo / Novac | 14. 01. 2024. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umirovljenici su razočarani kročili u novu godinu. Iako je redovno usklađivanje mirovina bilo prethodno najavljeno, a umirovljenici jedva iščekivali, to se nije dogodilo.

Ovo usklađivanje je zakonska obaveza i starta 15. travnja, a primjenjuje od 1. siječnja iduće godine, s podacima koje dostavi Zavod za statistiku. Lani je bilo drugačije.

Obećanje

"Vlada FBiH napravila je ustupak umirovljenicima, pa je išla ranije tzv. akontativnim uskljađivanjem mirovina od 1. siječnja i s isplatom do 5. veljače, dakle nismo morali čekati 15. travanj da se kažu konačni rezultati i da počne isplata tek 5. svibnja", kazao je za Raport Redžo Mehić iz Udruženja umirovljenika BiH i cijeni da je to bio dobar potez i da je bilo razloga da se to napravi.

"Slično tome, ove godine pojedini organi Vlade Federacije, a i federalni Zavod su možda malo ranije istupili, pa su rekli da imaju namjeru i želju da isto ponove, da idu odmah od 1. siječnja, a s isplatom od 5. veljače tzv. akontativnim usklađivanjem mirovina kako umirovljenici ne bi morali čekati 15. travanj i tome na neki način pomogli umirovljenicima", priča Mehić.

Međutim, dodaje, oni koji su obećavali to, nažalost, nisu uspjeli do nove godine da predlože proračun Parlamentu Federacije, a Prijedlog proračuna, "odnosno njegovo usvajanje je uvjet za ovo sve što su obećavali, prema tome, s obzirom na to da nije usvojen proračun Federacije, sve ovo drugo, sve dok ne bude usvojen, pada u vodu".

Umjesto prijedloga proračuna, Vlada Federacije Parlamentu je predložila Odluku o privremenom financiranju i o tome treba uskoro da se očituje Zastupnički te Dom naroda, "a to podrazumijeva da se mogu vršiti isplate iste kao i prošle godine u ovom periodu od 31. siječnja do 31. ožujka".

Ni vremena ni volje

Što umirovljenici mogu očekivati, mogu li se ičemu uskoro nadati?

"Kako sada stvari stoje, nažalost, ali naše umirovljenike možemo razočarati jer ako Vlada ne bude imala odgovornosti, volje i želje, da predloži, a Zastupnički dom da usvoji proračun Federacije na vrijeme, od akontativnog usklađivanja nema ništa do daljnjega", upozorava Mehić.

Na pitanje je li se sastao s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem, odgovara da je "shvatajući kompletnu situaciju, Savez udruženja umirovljenika na vrijeme tražio upravo o ovim pitanjima sastanak na kojem bismo otvoreno razgovarali s premijerom i njegovim najbližim suradnicima, a to je ministar financija i ministar rada i socijalne politike s direktorom federalnog zakona, međutim, sa iz njima vjerojatno poznatih razloga, mi čekamo od 21. prosinca.

Nisu imali vremena, a vjerojatno ni volje da razgovaramo o tim pitanjima, tako da smo mi u rukovodstvu Saveza dezinformirani po tom pitanju".

Kopirati
Drag cursor here to close