Nije poslušala policiju

Greta Thunberg 'popila' novčanu kaznu

Optužena je jer nije napustila mjesto događaja kada joj je to naredila policija.
Gospodarstvo / Novac | 24. 07. 2023. u 15:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud u Švedskoj novčano je kaznio Gretu Thunberg nakon što je proglašena krivom za nepoštivanje policijske naredbe da napusti prosvjed koji su organizirali klimatski aktivisti, piše Sky News. 

Dvadesetogodišnja klimatska aktivistica, koja je 2018. godine postala zaštitno lice klimatskog pokreta mladih, priznala je da je sudjelovala na prosvjedu u Malmöu, ali se izjasnila da nije kriva jer je "djelovala iz nužde."

''Moji postupci su bili opravdani. Vjerujem da smo u hitnoj situaciji koja prijeti životu, zdravlju i imovini. Nebrojeni ljudi i zajednice su u opasnosti i kratkoročno i dugoročno'', poručila je na sudu.

Thunberg je prije pet godina počela izostajati iz škole svakog petka i organizirati samostalne klimatske prosvjede ispred švedskog parlamenta u Stockholmu.

Njene tjedne demonstracije prerasle su u globalni val prosvjeda mladih protiv klimatskih promjena.

Iako je pokret školskih štrajkova izgubio dio zamaha izbijanjem pandemije koronavirusa, Thunberg je nastavila putovati svijetom pridružujući se klimatskim prosvjedima i govoreći na međunarodnim summitima.

Navodi se kako je ovo prvi put da je osuđena zbog sudjelovanja na klimatskom prosvjedu. 

Thunberg je u tom konkretnom slučaju bila dio skupine demonstranata koji su blokirali prolaz cisternama s naftom u luci Malmö.

Optužena je jer nije napustila mjesto događaja kada joj je to naredila policija.

Novčana kazna će se temeljiti na prijavljenim prihodima i u ovom trenutku nije poznato koliku će kaznu Thunberg morati platiti.

Kopirati
Drag cursor here to close