Nesigurnost

ECB - Izraelsko-palestinski sukob mogao bi raspiriti inflaciju u EU

Sukob Izraela i Hamasa snažno je pak podigao cijene nafte u proteklim danima i barelom se jutros u Londonu trgovalo po 2.5 dolara višoj cijeni nego na sinoćnjem zatvaranju
Gospodarstvo / Novac | 18. 10. 2023. u 16:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rat Izraela i palestinskog Hamasa mogao bi još više zakočiti gospodarsku aktivnost u eurozoni i raspiriti inflaciju, upozorio je grčki guverner Yannis Stournaras u razgovoru za Financial Times. Sukob bi mogao izazvati poremećaje na tržištima energije i pokrenuti novi izbjeglički val, pojasnio je grčki guverner i član Upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB).

Kriza na Bliskom istoku promijenila je odnos snaga

Eurozona je i dalje veliki neto uvoznik energije i sukob će vjerojatno imati stagflacijski učinak ako postane problem, rekao je Stournaras. Stagflacija podrazumijeva stagnaciju gospodarstva i snažan rast cijena. Kriza na Bliskom istoku promijenila je odnos snaga i zagovornici daljnjeg zaoštravanja monetarne politike sada su u manjini, citira londonski list Stournarasove riječi.

ECB je na sjednici u rujnu ponovo podigao kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, ali je, s obzirom na posustajanje gospodarske aktivnosti, signalizirao da je ciklus podizanja troškova zaduživanja možda dosegnuo vrhunac.

ECB je podigao procjenu inflacije

"Na temelju aktualne procjene Upravno vijeće smatra da su ECB-ove ključne kamatne stope dosegnule razinu koja će, kroz dulje razdoblje, značajno pridonijeti pravodobnom povratku inflacije na ciljanu razinu", napisali su u priopćenju sa sjednice.

U rujnu ECB je neznatno podigao procjenu inflacije u idućoj godini, na 3.2 posto, zbog očekivanog poskupljenja energije, a značajno je snizio procjenu gospodarskog rasta, na samo jedan posto, ukazujući na prigušenu domaću potražnju i pogoršanje stanja u međunarodnoj trgovini.

Sukob Izraela i Hamasa snažno je pak podigao cijene nafte u proteklim danima i barelom se jutros u Londonu trgovalo po 2.5 dolara višoj cijeni nego na sinoćnjem zatvaranju jer trgovci strahuju od eskalacije i prelijevanja neprijateljstava na cijelu bliskoistočnu regiju.

Kopirati
Drag cursor here to close