Gradsko vijeće

Grad Mostar nije halalio, nego oprostio kamate Elektroprovredi HZHB

Javno poduzeće 'Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne' d.d. Mostar i Grad Mostar suglasno konstatiraju da glavni dug Tužitelja u predmetu koji se vodi pred Županijskim sudom Mostar iznosi: 4.134.180,04 KM.
Gospodarstvo / Novac | 14. 11. 2023. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa 28 glasova za, jedan protiv i jedan suzdržan usvojen je Sporazum o rješavanju sporova između Grada Mostara i Javnog poduzeća 'Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne' d.d. Mostar po osnovi naknade za korištenje hidroakumulacijskog objekta za proizvodnju električne energije u HE Mostar.

Inače, gradonačelnik Mostara Mario Kordič rekao je da imaju dobar i konstruktivan dijalog otkad je nova uprava EPHZH na čelu.

Win win situacija i halalenje

Bili su kaže silni sudski sporovi, te su nakon pregovora došli do zaključka da je suludo ovako funkcionirati. Sjeli su i našli model plaćanja, govoreći ako je dobro da se i zna s kojim se sredstvima raspolaže kad se donosi budžet.

''Ovo je win-win sporazum'', rekao je Kordić koji smatra kako je dogovor između Grada i EPHZHB-a fer i važno je da imaju regulirane odnose.

Smatra da Grad Mostar nije oštećen, te da je postignut vrlo dobar sporazum koji nije nikom u korist.

Vijećnik Slaven Bevanda istaknuo je kako su većinom državna poduzeća najveći dužnici te da bi svi trebali na vrijeme plaćati račune.

Vijećnica Irma Baralija ne smatra d aje sporazum dobar, može razumjeti kada se nekoj siromašnoj obitelji ''halali'' dug, no ne može razumjeti zašto bi ''halalili'' dug poduzeću koje posluje u dobiti, te je najavila kako za to neće glasovati.

Gradonačelnik Mostara je odgovorio da su to problemi koji ga muče jer se govori na pamet, jer ''nitko nikom ništa ne halali''.

Priča se od 7 milijuna spornih KM, a Grad se odriče 230 tisuća maraka zateznih kamata, za koje se ne zna kad i kako će biti presuđene.

Ideja Gradske uprave je da sa svima sjedne i dogovori da se dugovanja riješe, ovo je dobra praksa i za druge direktore javnih poduzeća da preokrenemo situaciju.

Vijećnik Bevanda je objasnio da se u nagodbi uvijek netko nečeg odriče, ističući da su vijećnici svojim glasovanjem već otpustili milijune svojim građanima. Dali su svojim javnim poduzećima ovlast da uspostave financijsku disciplinu i otpuste građanima dugove, i bogatim i siromašnim, što komunalna poduzeća trenutno provode.

''Nagodbe se zaključuju, Grad, odnosno Javna poduzeća odustaju od kamatama, jer smo im mi kao vijećnici dali ovlast. Nagodbe su dobre i kad se odreknemo, nemojte koristiti termine 'halalenja', pogrešno će vas ljudi razumjeti'', rekao je Bevanda. Smatra da potpis zateznih kamata nije nešto što je zlo.

Baralija pak smatra da se otpust treba izglasati kada ima potrebe, ali smatra da nema potrebe da se halali, odnosno otpišete 200 tisuća kamate, jednom poduzeću koje dobro posluje.

''Ako je to nekome sića ja moram malo sagledati stvari iz ugla, prosječnog građanina i radnika šta bi za njih značilo 200 tisuća KM i što bi značilo da ih pretvorimo u izgradnju dječjih ili zelenih parkova'', kaže Baralija.

Bevanda je replicirao da je u poslovnom odnosu normalno da se odustaje od nečega, a grad odustaje od minimalnog dijela. 

Baralija je konstatirala da joj smeta da Grad nekom nešto otpušta, i traži da joj se objasni  čega se odrekla Elektroprivreda.

Što je predviđeno sporazumom

Prema navedenom Sporazumu, Javno poduzeće 'Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne' d.d. Mostar i Grad Mostar suglasno konstatiraju da glavni dug Tužitelja u predmetu koji se vodi pred Županijskim sudom Mostar iznosi: 4.134.180,04 KM.

Također Javno poduzeće ‘Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne’ d.d. Mostar i Grad Mostar suglasno konstatiraju da glavni dug Tužitelja u predmetu koji se vodi pred Općinskim sudom u Mostaru broj iznosi: 1.695.474,49 KM. Strane potpisnice ovog Sporazuma suglasne su da se nastali spor vodi pred Županijskim sudom Mostar, sa usuglašenim dugovanjem riješi mirnim putem, sklapanjem sudske nagodbe.

''Dužan je Tuženik Javno poduzeće 'Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne' d.d. Mostar isplatiti: tužitelju Gradu Mostaru iznos glavnice od 4.134.180,04 KM s naslova razlike redovito isplaćene naknade za korištenje hidroakumulacijskog objekta za proizvodnju električne energije u HE Mostar od 0,01 KM/kWh i naknade usklađene postotnim povećanjem za 53,34%, a za razdoblje od 01.01.2018. godine do 30.04.2021. godine, najkasnije u roku od 6 mjeseci od dana sklapanja sudske nagodbe. Tužitelju Gradu Mostaru dosadašnje troškove predmetnog parničnog postupka u iznosu od 4.160,00 KM, na račun Grada Mostara. Grad Mostar odriče se prava na potraživanje zakonskih zateznih kamata po tužbenom zahtjevu u predmetnoj pravnoj stvari'', navedeno je.

Također, strane potpisnice ovog Sporazuma suglasne su da se nastali spor koji se vodi pred Općinskim sudom u Mostaru, sa usuglašenim dugovanjem ovog Sporazuma riješi mirnim putem, sklapanjem sudske nagodbe najkasnije u razdoblju do zaključno s danom 16.11.2023. godine i sa sljedećim sadržajem:

''Dužan je Tuženik Javno poduzeće 'Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne' d.d. Mostar isplatiti tužitelju Gradu Mostaru iznos glavnice od 1.695.474,49 KM s naslova razlike redovito isplaćene naknade za korištenje hidroakumulacijskog objekata za proizvodnju električne energije u HE Mostar od 0,01 KM/kWh i naknade usklađene postotnim povećanjem za 53,34%, a za razdoblje od 01.05.2021. godine do 30.11.2022. godine, najkasnije u roku od 6mjeseci od dana sklapanja sudske nagodbe. Grad Mostar odriče se prava na potraživanje zakonskih zateznih kamata po tužbenom zahtjevu u predmetnoj pravnoj stvari'', navedeno je u sporazumu koji će se naći pred gradskim vijećnicima. 

Kopirati
Drag cursor here to close