Objekti, namještaj i igračke dotrajali

Grad Mostar duguje vrtiću čiji je vlasnik

Objekti su dotrajali, a namještaj i didaktička sredstva, općenito, uglavnom su stari više od 20 godina.
Gospodarstvo / Novac | 16. 01. 2023. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predškolske ustanove kojima je osnivač Grad Mostar, nalaze se ili u financijskim ili tehničkim problemima, navodi se između ostalog u materijalima koji će se naći pred gradskim vijećnicima na idućoj sjednici Grada Mostara.

Na sjednici koja je sazvana za 17. siječanj 2023. godine s početkom u 10.00 sati u dvorani Gradske vijećnice Grada Mostara, na dnevnom redu razmatrat će se Izvješća o radu za školsku 2021./2022. godinu Dječjih vrtića Mostar i Ciciban, te svih osnovnih i srednjih škola s područja grada.

Dugovanja općina

U Izvješću o radu ustanove ''Dječji vrtići'' Mostar za pedagošku 2021.-2022. godinu, iz ove ustanove je između ostalog navedeno da je sustav nebrige nadležnih doveo ustanovu u lošu financijsku situaciju.

Kako su objasnili nakon preustroja općina Gradska općina Mostar Jug preuzima 15% osnivačkih, vlasničkih i drugih prava i obveza, Gradska općina Mostar Zapad 35%, a Gradska općina Mostar Jugozapad 50%. Preustrojem šest gradskih općina Gradsko vijeće Grada Mostara 23. 06. 2004. godine donijelo je Odluku o preuzimanju osnivačkih, vlasničkih i drugih prava i obveza nad Ustanovom «Dječji vrtači» Mostar.

''Na žalost, iako su se uvijek u svim vremenima predstavnici osnivača deklarirali za provedbu zakona i zakonitosti u svakodnevnoj praksi to sami nisu provodili. Temeljem članka 67. županijskog Zakona o predškolskom odgoju jasno je definirano da su osnivači ti koji osiguravaju sredstva za osnivanje i trajno obavljanje planiranih programa predškolskoga odgoja u dječjem vrtiću. U našoj praksi osnivači već polovicom 1998. godine povećavaju cijene usluga roditeljima za 70 posto te one iznose za cjelodnevni boravak 170 KM, poludnevni 140 KM, a jaslički 200 KM.

Tom odlukom cijene naših usluga, u odnosu na standard roditelja, postaju takve da ih roditelji ne mogu pratiti te se to osjeti na broju djece. Kao ublaženje ove odluke osnivač je predvidio i određene povlastice za roditelje, koje nikada nije subvencionirao, tako da je ustanova imala naplatu u prosjeku od npr. 120 KM po djetetu za cjelodnevni boravak. Uspoređujući preuzete obveze sa zakonskim dužnostima tadašnja općina Jug od preuzetih 15 posto obveza nikada nije dala niti jednu marku s obrazloženjem da nemaju objekata na svojoj teoriji ne uvažavajući činjenicu da djeca s područja te općine ipak borave u našem vrtiću.

Općina Zapad od preuzetih 35 posto plaća je 27 posto, dok je općina Jugozapad o preuzetih 50 posto plaćala 44 posto.

Ovome dodajmo da je nama nejasnom proračunskom logikom općina Jugozapad u svom kalendaru obveza prema nama uvijek imala 11 mjeseci'', navode iz Dječjih vrtića u izvještaju.

Naime, kako je opisano, biše općine prilikom preustroja grada Mostara svoja dugovanja prema JU Dječji vrići nisu prikazali, jer nisu ni smatrali da ih imaju.

''Novim odnosom osnivača prema ustanovi stvorile su se pretpostavke za postupnu sanaciju ovoga problema. Dug prema porezima i doprinosima u iznosu od 440.000KM Ustanova je vlastitim sredstvima došla do duga od oko 131.359,80 KM'', navode u izvještaju.

Zaključuju kako im je ''velik uteg oko vrata'' dugovanje za doprinose iz 2003., 2004., 2005., godine u iznosu od 131.359,80 KM koji su ostali neizmireni iz starih općina, a koje Ustanova uplaćuje kada financijske mogućnosti to dozvoljavaju, te kada djelatnici odlaze u mirovinu.

Potrebno ulaganje i obnova

JU Dječji vrtići Ciciban, kao najveći problem naveli su dotrajalost objekata te da infrastruktura organizacijskih jedinica Ustanove zahtjeva ulaganje i obnovu.

Kao prioritete naveli su toplotnu izolaciju i utopljavanje zgrada vrtića uz sanaciju krova.

Samo jedan objekt u njihovoj organizaciji ima uređenu toplotnu izolaciju, a pet organizacijskih jedinica vrtića nema toplotnu izolaciju.

Na pojedinim jedinicama, kako se između ostalog navodi u izvještaju, potrebna je zamjena drvene stolarije vrata i prozora, dio namještaja koji je dotrajao.

Objekti su dotrajali, a namještaj i didaktička sredstva, općenito, uglavnom su stari više od 20 godina. Novi oblici rada zahtijevaju i nova sredstva rada.U obje ustanove je ponešto ulagano te su u pojedinima povećani kapaciteti vrtića, dio dotrajalog namještaja, krečenje te pojedine sanacije.

HNŽ i neusklađen zakon

I jedna i druga ustanova napominju kako im velik problem u djelovanju i radu stvara neusklađen zakon.

Pročitajte još

''Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju je usvojen na državnom nivou, ali usklađivanje u našem kantonu još uvijek traje. Još jedna otežavajuća okolnost je neusklađivanje Zakona na županijskom nivou, a samim tim otežana su i naša nastojanja da se izborimo za prava svakog predškolskog djeteta na pohađanje vrtića barem jednu godinu prije polaska u osnovnu školu'', navode u izvještaju iz JU Ciciban.

Iz JU Dječji vrtići naveli su kako im je jedan od najvećih problema u radu neuređeno zakonodavstvo u oblasti predškolstva u našoj županiji. Također naveli su da česte promjene u pedagoškoj dokumentaciji i praćenja razvoja djeteta jako je teško uskladiti jer su prostori rađeni po prijašnjim standardima i normativima oprema je dotrajala.

Svakodnevno se mijenjaju oblici funkcioniranja djece i obitelji. Činjenica da Zavod za školstvo, nadležno Ministarstvo te razne međunarodne organizacije koje se bave pitanjima predškolstva često raspravljaju o istim stvarima pa donose iste normative na različit način, ne pomažu vrtićima u praksi.

Vrtići su naveli kako je primjetna i potreba intenzivniji rad s roditeljima i obiteljima kroz stručne radionice jer su obitelji jako ''stradale zbog svih pritisaka izražavanih pandemijom, padom životnog standarda, razdvajanja obitelji zbog odlaska na rad u inozemstvo.

Također navodi se u izvještajima da je vrtićima potrebno proširiti kapacitete zbog stalnih popisa čekanja djece za upise u vrtićke programe, te je važno i potrebno naći model za uključivanje asistenata.

Kopirati
Drag cursor here to close