Predviđanja

Gospodarski rast BiH 3,7 posto

Za Bosnu i Hercegovinu i Sjevernu Makedoniju institut predviđa relativno skroman rast.
Gospodarstvo / Novac | 21. 10. 2021. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 23 zemlje središnje i jugoistočne Europe (CESEE) gospodarski rast će u 2021. godini iznositi 5,4 posto, a u Bosni i Hercegovini će biti 3,7 posto, priopćio je Bečki institut za međunarodne ekonomske odnose (WiiW).

Institut je u jesenskoj prognozi svoja ranija predviđanja za zemlje regije podigao za 1,2 posto.  Institut je naveo da će rast u zemljama CESEE biti viši od rasta u zemljama eurozone, koji se procjenjuje na 4,8 posto.

Zemlje CESEE u prosjeku su, kako se navodi, već u drugom tromjesečju ove godine dostigle razinu iz predpandemijske 2019. godine. Regionalni lider bit će Turska sa 9,1 posto, Crna Gora sa 8,4 posto i Moldavija sa osam posto, ocijenio je WiiW, uz ogradu da Crna Gora i Moldavija polaze s veoma niske razine. 

Za Bosnu i Hercegovinu i Sjevernu Makedoniju institut predviđa relativno skroman rast od 3,7 posto, odnosno 3,5 posto. U BiH se takav trend objašnjava slabim odzivom građana na cijepljenje, što ugrožava zdravstveni sektor, kao i političkim tenzijama koje su paralizirale državne institucije

Institut za Hrvatsku prognozira da će, zahvaljujući uspješnoj turističkoj sezoni, oporavku osobne potrošnje i europskim fondovima, u 2021. godini imati snažniji rast BDP od većine zemalja Europske unije i da će on iznositi 7,2 posto. Prema ocjeni WiiW, glavni motor gospodarskog rasta u zemljama središnje i jugoistočne Europe bila je i ostaje osobna potrošnja, koja je s prosječnih 14,5 posto jako porasla u drugom tromjesečju. 

U naredne dvije godine preliminarna prognoza za Srbiju iznosi 4,6 posto i 4,5 posto. Najveći rast u tom razdoblju institut prognozira za Hrvatsku (5 posto) i Crnu Goru i Kosovo (4,8 posto). Najveći rizik za održivi gospodarski oporavak WiiW vidi u novom rasplamsavanju pandemije covida-19 i u preuranjenoj konsolidaciji proračuna.  Iako su proračunski deficiti u zemljama regije u vrijeme pandemije jako porasli, ishitreno rezanje javne potrošnje bi u mnogim zemljama moglo ugroziti gospodarski zamah, i to u prije svega u zemljama Zapadnog Balkana i državama nasljednicama bivšeg Sovjetskog saveza, smatra WiiW.

Kopirati
Drag cursor here to close