Kontinuirani rast cijena

Globalne cijene hrane padaju, možemo li isto očekivati i u BiH

Cijene žitarica su u usporedbi sa svibnjem niže za 2,1 posto, dok su u odnosu na prošlu godinu niže za 23,9 posto.
Gospodarstvo / Novac | 20. 07. 2023. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Globalne cijene hrane nastavile su padati i u lipnju potaknute padom cijena šećera, biljnih ulja, žitarica i mliječnih proizvoda, dok su cijene mesa ostale na svibanjskoj razini. S druge strane, ovaj trend pada nije primijećen u Bosni i Hercegovini, gdje svjedočimo kontinuiranom rastu cijena hrane koja zapravo i održava inflaciju visokom.

FAO indeks cijena hrane (FFPI) iznosio je u prosjeku 122,3 boda u lipnju 2023. godine, što je pad od 1,7 bodova (1,4 posto) u odnosu na svibanj. U usporedbi s vrhuncem iz ožujka 2022. FAO indeks je u prosjeku niži za 37,4 boda, odnosno 23,4 posto, piše Bloomberg.

Cijene žitarica su u usporedbi sa svibnjem niže za 2,1 posto, dok su u odnosu na prošlu godinu niže za 23,9 posto.

Cijene biljnog ulja niže su za 2,9 posto u odnosu svibanj, a indeks je pao na najniži nivo od studenog 2020.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda blago je pao u usporedbi sa svibnjem, ali u odnosu na prošlu godinu, cijene su niže za 22,2 posto.

Cijene šećera su nakon četiri uzastopna mjesečna rasta, u lipnju zabilježile mjesečni pad od 3,2 posto.

Cijene mesa su ostale gotovo nepromijenjene u odnosu na svibanj, budući da su povećanja međunarodnih kotacija za meso peradi i svinja bila gotovo neutralizirana padom onih za goveđe i ovčije meso.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, potrošači svjedoče kontinuiranom rastu cijena hrane, iako se bilježi blagi pad pojedinih prehrambenih artikala. Prema posljednjim statističkim podacima, cijene hrane i bezalkoholnih pića su u svibnju ove godine više za 11,1 posto u odnosu na svibanj prošle godine. Iz ovog razloga i Centralna banka BiH je revidirala projekcije inflacije za 2023. godinu i to na 7,7 posto, što je za 1,6 procentnih poena više u odnosu na projekciju iz studenog 2022. godine.

"Ključni razlog za reviziju na više je nastavak rasta cijena hrane, za koje se očekuje da budu više za 12 posto na godišnjem nivou u 2023. godini, kao i rast temeljne inflacije", naveli su iz CBBiH.

Sindikalna potrošačka korpa za troškove četveročlane obitelji, koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za lipanj 2023. godine, iznosila je 2.768,40 KM, a 43,51 posto ovih troškova odnosi se na hranu.

Proizvođači navode da konačnu cijenu formiraju na osnovu cijena svih ulaznih sirovina, a neke od njih i dalje bilježe rast.

Cijeli tekst pročitajte na BloombergAdria.

Kopirati
Drag cursor here to close