Adnan Delić

Federalni Proračun za 2024. - Novi standard za razvoj socijalne zaštite

Federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić, ističe da proračun od 471 milijun KM postavlja nove standarde, posebno naglašavajući dodatne stavke za sufinanciranje programa u socijalnoj zaštiti.
Gospodarstvo / Novac | 03. 02. 2024. u 12:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić ukazao je u današnjem priopćenju da proračun Federacije BiH za 2024. godinu pokazuje viziju sistema socijalne zaštite koja se želi graditi.

Proračun Federacije BiH za 2024. godinu je usvojen, a u okviru njega proračun Federalnog ministarstva rada i socijalne politike iznosi 471.176.000 KM.

Delić je zadovoljan proračunom, a posebno uvođenjem novih stavki koje će omogućiti sufinanciranje programa i projekata u sistemu socijalne zaštite.

Pokazatelj pravca

To ''podrazumijeva podršku u radu i projektima koji će doprinijeti poboljšanju usluga u dnevnim i servisnim centrima koji organiziraju aktivnosti i realiziraju projekte koji doprinose poboljšanju svakodnevice djece i osoba s invaliditetom''.

Ističe da je kreiranje ovogodišnjeg proračuna pokazatelj pravca u kojem je zamišljen daljnji razvoj sistema socijalne zaštite. To znači, kako kaže, sinkronizaciju sustava, sustavna rješenja za podršku obiteljima s djecom kroz osnivanje Obiteljskog fonda, te jačanje usluga u sustavu socijalne zaštite kroz sufinanciranje i uvezivanje lokalnih neprofitnih organizacija s federalnim i lokalnim nositeljima vlasti.

Time bi se, po njegovom mišljenju, doprinijelo uvođenju zajedničkog i sinkroniziranog razvoja socijalnih usluga u svim dijelovima Federacije.

''Zbrojno, planirana sredstva u proračunu za jačanje sustava socijalne zaštite kroz podršku projektima i radu neprofitnih organizacija i ustanova socijalnog zbrinjavanja planirano je ukupno 14,5 milijuna KM. Ovo je sigurno veliki iskorak u odnosu na prethodne godine, posebno ako uzmemo u obzir da je proračunom planirana podrška za jačanje kapaciteta centara za socijalni rad u iznosu od dva milijuna koju nikad nismo imali, kao i za podršku izvaninstitucionalnog zbrinjavanja osoba s invaliditetom u lokalnim zajednicama za što smo u ovoj godini osigurali milijun KM'', pojasnio je Delić.

Podrška neprofitnim organizacijama

Također, je naglasio i da je značajna podrška osigurana za projekte i rad neprofitnih organizacija.

''Osim ovog milijuna za deinstitucionalizaciju, imamo dodatna četiri milijuna za podršku neprofitnim organizacijama i to je prvi put da na ovaj način možemo podržati sve one organizacije koje vode dnevne i servisne centre u lokalnim zajednicama. Do donošenja zakona o socijalnim uslugama kada će svi oni koji nude neku od socijalnih usluga imati sistemski riješeno sufinanciranje, ovaj korak smatramo uspjehom i iskorakom u brizi o najosjetljivijim članovima društva'', ističe ministar.

Proračunom je planirana i podrška radu javnih kuhinja, sigurnih kuća, jačanju kapaciteta centara za socijalni rad, te za izgradnju, obnovu i opremanje infrastrukture i poboljšanje kvaliteta usluga u federalnim ustanovama socijalnog zbrinjavanja.

Delić je podvukao da ne treba zaboraviti ni da je po prvi put u proračunu planirano 16 milijuna KM za podršku porodiljama u Federaciji BiH, priopćeno je iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close