Proračun

Federalna brzina: Za najvažniji dokument premalo vremena

Vlada FBiH utvrdila je u ponedjeljak Prijedlog proračuna za ovu godinu i u parlamentarnu proceduru uputila po hitnom postupku.
Gospodarstvo / Novac | 24. 01. 2024. u 09:38 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najvažniji dokument, onaj o proračunu Federacije BiH, zastupnici su dobili samo jedan dan uoči sjednice na kojoj bi se, umjesto o predloženoj odluci o privremenom financiranju Federacije Bosne i Hercegovine, trebalo odlučivati o Prijedlogu ovogodišnjeg federalnog proračuna.

Najviše do sad

Zastupnicima je prijedlog proračuna stigao 22. siječnja u 23 sata pa su imali samo jedan dan da ga prouče, uoče njima nelogične stvari i eventualno pripreme amandmane.

Za dnevni red sjednice Zastupničkog doma, najavljene za danas, kao i Doma naroda za četvrtak, ranije je najavljena odluka o privremenom financiranju, ali je Federalna vlada utvrdila u međuvremenu prijedlog proračuna zbog čega je moguća promjena i u predloženom dnevnom redu Zastupničkog doma.

Vlada FBiH utvrdila je u ponedjeljak Prijedlog proračuna za ovu godinu i u parlamentarnu proceduru uputila po hitnom postupku.

Predložila je da proračun FBiH za 2024. iznosi ukupno 7.474.800.209 KM, najviše dosad, za pola milijarde više od prošlogodišnjeg.

Da bi najvažniji financijski akt Federacije BiH stupio na snagu, neophodno je da ga odobre u istovjetnom tekstu oba doma Parlamenta FBiH.

Vlada kasni, ali se hvali

S druge strane, Vlada Federacije pohvalila se rekordom. Nakon sjednice, na kojoj nije bio premijer Nermin Nikšić jer je primjen u bolnicu, Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH Vojin Mijatović oglasio se o proračunu.

''Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nedavno je usvojila proračun za 2024. godinu, postavljajući novi rekord s iznosom od 7.474.800.209 KM. Ovo znači značajno povećanje proračuna za više od pola milijarde u odnosu na prethodnu godinu", naveo je Mijatović.

Video: 9. Redovna/Redovita sjednica Predstavničkog/Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH

Naveo je kako su sredstva za isplatu mirovina povećana za 317,17 milijuna KM. Naknade za boračke kategorije, neratne invalide, civilne žrtve rata, i projekte namijenjene ovim kategorijama povećane su za ukupno 57,7 milijuna KM.

Uvedena je jednokratna pomoć u iznosu od 1000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH. Transferi poljoprivredi povećani su za 11 milijuna KM. Kapitalni transferi za kulturu uvećani su za 12,2 milijuna KM.

Obećanje

Transferi putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije povećani su za 13,2 milijuna KM, a transferi Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za 18,4 milijuna KM. Sredstva za fond solidarnosti povećana su za ukupno 50 milijuna KM.

''U vezi s eventualnim zabrinutostima opozicionih grupa oko fiskalnih zakona, Vlada Federacije BiH naglašava transparentnost i otvorenost u vezi s ovim pitanjima. Iako su malo zakasnili u odnosu na najave, Vlada ističe svoju posvećenost građanima i obećava da će ispuniti sve planirane ciljeve'', objavio je na društvenim mrežama Mijatović.

Kopirati
Drag cursor here to close