Milićević

Federacija neće dirati proračun zbog MMF-a

Federacija će izdvojiti 30 milijuna KM za kapitalne investicije u općinama koje će Federacija dodijeliti po javnom pozivu.
Gospodarstvo / Novac | 18. 05. 2021. u 13:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica premijera i ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević izjavila je da zbog nezavršenih pregovora s MMF-om nema potrebe za rebalansom proračuna, nego je stvorena pretpostavka da se u okviru proračuna manjom korekcijom oslobode sredstva za općine.

Pojasnila je da je riječ o 30 milijuna KM za kapitalne investicije u općinama koje će Federacija dodijeliti po javnom pozivu.

''Iz tih razloga Vlada je predložila izmjene Zakona o izvršenju proračuna po hitnoj proceduri, a radi se o manjoj izmjeni koja ne remeti ni likvidnost ni status Federacije vezano za zaduženje'', kazala je Milićević za Fenu.

Dodala je da će time biti stvorene pretpostavke da na vrijeme budu pokrenute procedure i raspisan javni poziv, te izabrani projekti koje će Vlada FBiH financirati.

Istaknula je da ovaj saziv Vlade FBiH nikad nije imao odluku o privremenom financiranju već je uvijek bio usvojen proračun, kao što je bio slučaj i za 2021. godinu.

Milićević je podsjetila da su u 2020. prihodi Federacije bili manji za 12 posto, da je naplata neizravnih poreza bila manja za 13,8 posto, izravnih 4,8 posto, dok je pad kod doprinosa bio manji od jedan posto.

Video: Miličević: Izmjene zakona potrebne za kapitalne investicije u općinama

''U prvom kvartalu 2021. prihodi od neizravnih poreza bili su manji za 13 posto, što je i očekivano, jer se gospodarstvo još nije oporavilo na razinu od prvog kvartala prethodne godine'', precizirala je Milićević.

Naglasila je da FBiH i pored toga u prvom kvartalu ove godine kao izvore prihoda nije imala zaduženje, osim za projekt jačanja bankarskog sektora i za vraćanje stare devizne štednje.  

''Naš proračun je stabilan i redovno izmirujemo obveze, a najponosniji smo na izmirivanje obveza prema socijalnim kategorijama'', kazala je Milićević.

Rekla je da je u 2014. ukupan dug kojim upravlja Vlada FBiH iznosio 35 posto BDP-a, da je na kraju 2019. on iznosio 24 posto BDP-a, a na kraju 2020. zbog povećanih potreba i smanjenih prihoda je iznosio 27,93 posto BDP-a.

''Mi zagovaramo zaduženje u funkciji razvoja, a nikad u funkciji potrošnje'', istaknula je Milićević.

Kopirati
Drag cursor here to close