Paprene cijene u Europi

Europljani zgroženi cijenama na najpopularnijim destinacijama adventa

Škotska prijestolnica Edinburgh izgleda kao božićna bajka, ali su cijene paprene. Korisnici na X-u pišu kako hamburgeri koštaju 14 eura, a kuhano vino 8 eura.
Gospodarstvo / Novac | 15. 12. 2023. u 16:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posjetitelji zagrebačkog Adventa žale se da su cijene gastro delicija ove godine opet poskupjele. Tako su portali izvještavali da porcija fritula s preljevom košta između 4 i 6 eura, kobasica u kruhu 4 eura, a kuhano vino između tri i pol i četiri eura.

Euronews donosi reportažu o cijenama na europskim božićnim sajmovima, za koje kažu da su postali "enormno" skupi. Ističu kako su visoke cijene u nekim metropolama oduvijek bile takve, dok su posjetitelji u nekim drugim gradovima bili neugodno iznenađeni.

Cijene u Budimpešti

Jedan od najljepših božićnih sajmova je onaj budimpeštanski, ali kad čujete da cijena jednog hot-doga doseže iznos od 21 eura, možda vam splasne entuzijazam da se uputite do prijestolnice susjedne nam Mađarske. S obzirom na to da prosječna plaća iznosi 830 eura mjesečno, lokalci će vjerojatno ostati doma. Zdjelica gulaša košta 12 eura, a sarme 17 eura.

"Ovo nije za džep prosječnog Mađara", kaže Margit Varga iz Pečuha. Zbog visokih cijena britanski božićni sajmovi opisuju se kao "pakao na Zemlji".

Paprene cijene i u Londonu

Škotska prijestolnica Edinburgh izgleda kao božićna bajka, ali su cijene paprene. Korisnici na X-u pišu kako hamburgeri koštaju 14 eura, a kuhano vino 8 eura. Ništa bolje nije ni u Engleskoj. Hamburger i krumpirići koštaju 14 eura. a kuhano vino ipak 5.80 eura.

U Londonu ćete za kuhano vino platiti u prosjeku 6,60 eura, za hamburger 16.20 eura, a za hot-dog gotovo 10 eura. Cijene u Liverpoolu nisu manje šokantne. Za kuhano vino izdvojit ćete 7,50 eura, a za kobasicu u pecivu 9.30.

Neki ističu da su krivi organizatori, a ne iznajmljivači štandova, jer da kućica srednje veličine košta 11.600 eura. Cijene su skočile i u Njemačkoj, domovini božićnih sajmova, gdje je božićna tradicija svetinja, prenosi Jutarnji list.

Cijene u Njemačkoj

Navodno su neki ugostitelji u Berlinu odlučili preskočiti ovogodišnji sajam, zbog smanjene zarade. Popularni bratwurst u Frankfurtu košta do 6 eura, kako je napisao jedan korisnik na X-u, a uobičajena cijena prije 10 godina iznosila je 3.50 eura.

Po prosječnoj cijeni od 4 ili 5 eura možete dobiti kuhano vino, a na nekim štandovima cijene skaču do 10 eura. Što je puno više nego što su mnogi posjetitelji spremni platiti. Redoviti posjetitelji sajmova u Njemačkoj ističu da su cijene za oko 1 eura više nego prošle godine, slično kao na božićnom sajmu u francuskom Strasbourgu.

Ipak, ima i jedna prednost: ulaz na sve božićne sajmove je besplatan, što ne mogu reći posjetitelji sajma u američkom Seattleu. Za ulazak u čarobno Europsko božićno selo moraju izdvojiti više od 18 eura. Štandovi s poklonima i hranom dodatno se naplaćuju, naravno.

Kopirati
Drag cursor here to close