Odjel za istraživanja i savjetovanje Raiffeisen banke u BiH

Ekonomska ekspanzija u BiH u 2021. godini u sjeni rastuće inflacije i posljedica rata u Ukrajini

Dostignut rekordan nivo bruto društvenog proizvoda u 2021. U 2022. godini se predviđa realni rast BDP-a na umjerenom nivou
Gospodarstvo / Novac | 13. 04. 2022. u 15:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od prvobitno umjerenog oporavka do ekspanzije značajnih razmjera, bh. ekonomija je na kraju 2021. godine zabilježila realni rast bruto društvenog proizvoda (BDP-a) znatno premašivši rekordni pred-pandemijski nivo BDP-a iz 2019. godine.
 
''Ekonomska dinamika u 2021. godini donijela je ključnu prekretnicu i izvanredan oporavak bh. ekonomije, te omogućila nadoknadu izgubljenog tijekom recesije u 2020. godini. Rezultat snažnog oporavka je rekordan nivo BDP-a uz zabilježeni realni rast BDP-a od 7,1% godišnje, što je u skladu s našom prognoziranom stopom od 6,8% godišnje. Snažan rast vođen je izvanrednim učinkom izvoza roba i usluga s rastom od 42,3% godišnje. Navedeno je direktni rezultat odličnog pozicioniranja bh. izvoznika u uvjetima pojačane globalne potražnje izazvane negativnim posljedicama pandemije, naročito kada je u pitanju izvoz u EU, naše ključno izvozno tržište s preko 70% ukupnog izvoza BiH. Snažan vjetar u leđa izvanrednoj dinamici BDP-a dolazi i od privatne potrošnje, najveće kategorije ovog ključnog ekonomskog pokazatelja, koja snažno korelira s ukupnim kretanjem BDP-a, ostvarivši rast od 6,1% godišnje. Priliv doznaka iz inozemstva, kontinuiran rast plaća na nivou 4,5% u 2021. godini, te kreditni rast pogotovo u segmentu stanovništva (5,5% godišnje) su značajno doprinijeli oporavku potrošnje. Doprinos privatne potrošnje iznosio je 4,3 postotna poena ukupnog ostvarenog ekonomskog rasta dok je doprinos neto izvoza iznosio 1,5 postotnih poena“, rekli su iz Odjela za istraživanja i savjetovanje Raiffeisen banke u BiH.

Intenzitet rasta državne potrošnje je iznosio 1,6% godišnje, što je iznadprosječan rast u usporedbi s godinama prije pandemije. Duboka kontrakcija bruto investicija u prvom kvartalu 2021. godine je onemogućila snažniji očekivani oporavak bruto investicija na godišnjem nivou, čime zabilježeni rast od 4,4% godišnje nije bio dovoljan da se popuni negativan jaz iz 2020. godine.

Velika neizvjesnost vezana za kretanje pandemije u 2021. godini, uz politički zastoj rada Komisije za vrijednosne papire FBiH na tržištu kapitala, je dodatno opteretila oporavak segmenta domaćih investicija BiH ekonomije.

Trendovi na globalnom tržištu su pozitivno utjecali na ekonomski oporavak BiH u 2021. godini u smislu utjecaja na bh. neto izvoz. Međutim cjenovni šokovi s globalnih tržišta su se prelili na domaće tržište, te je već četvrti kvartal 2021. godine donio snažne inflatorne pritiske s prosječnom inflacijom na nivou od 5,4% uz pojačan rizik kulminacije u prvom dijelu 2022. godine.

''Ubrzan i nekontroliran rast cijena kao glavna prijetnja očekivanom umjerenom oporavku u 2022. godini je produbljen nemilim dešavanjima i ratom u Ukrajini. Posljedice ekonomskih sankcija između Europe i Rusije se još uvijek mjere i sagledavaju. Iako Bosna i Hercegovina ima ograničene ekonomske veze i direktnu izloženost prema Rusiji u smislu vanjske trgovine, financiranja i stranih direktnih investicija, globalni inflacijski šok izazvan ratom u Ukrajini neizbježno će utjecati na ključne pore ekonomije. U skladu s tim, realni rast BDP-a u 2022. godini predviđa se na umjerenom nivou od 3,2% godišnje, praćen kontinuirano povišenom inflacijom koja će dosegnuti rekordne cifre u prvoj polovini 2022. godine i u konačnici rezultirati očekivanom prosječnom inflacijom od 6,1% godišnje. Naša projekcija kretanja inflacije uzima u obzir predložene mehanizme ublažavanja rasta cijena od strane države koji očekujemo da stupe na snagu u narednim mjesecima'', navode analitičari Raiffeisen banke.  

Kopirati
Drag cursor here to close