Manuela Naessl

EBRD traži projekte

EBRD je prva međunarodna financijska institucija koja je odgovorila na krizu odobrenjem inicijalnog solidarnog paketa u iznosu od milijardu eura.
Gospodarstvo / Novac | 16. 04. 2020. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kao dugogodišnji partner BiH, osigurat će značajnu pomoć javnom i privatnom sektoru u BiH kako bi što lakše prebrodili krizu izazvanu epidemijom virusa korona, izjavila je direktorica Ureda EBRD-a u BiH Manuela Naessl.

Navela je kako je EBRD prva međunarodna financijska institucija koja je odgovorila na krizu odobrenjem inicijalnog solidarnog paketa u iznosu od milijardu eura.

Prema njenim riječima, gospodarstvo BiH relativno je čvrsto povezano s globalnim lancima opskrbe, a privremeno zaustavljanje proizvodnje velikih multinacionalnih kompanija negativno utječe na njihove dobavljače u BiH, prenosi Srna.

"Doznake iz inozemstva bile su na razini od oko 11 posto BDP-a i važan su pokretač potrošnje u prethodnim godinama, ali ove godine bi se mogle smanjiti jer bi radnici u zapadnoj Europi mogli primati niže plaće ili čak i izgubiti posao", rekla je Naessl za Dnevni avaz.

Rekla je kako smatra veoma važnom činjenicu da su se vlasti u BiH dogovorile o raspodjeli sredstava Međunarodnog monetarnog fonda te da je vrlo nezahvalno praviti pouzdane prognoze jer nisu dostupni čvrsti podaci o ekonomskim učincima pandemije, te da je ipak moguće da, nakon smanjenja gospodarskog rasta u ovoj godini, dogodine dođe do brzog oporavka ekonomije u BiH.

Naessl je pozvala privatne kompanije da se jave EBRD-u u vezi s planovima za finansiranje novih većih projekata.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close