Plus minus

Koga briga? Državne firme ne mare za studiju MMF-a

MMF je konstatirao da više od 20 posto ukupnog duga BiH, od čak osam milijardi maraka, otpada na državna poduzeća.
Gospodarstvo / Novac | 09. 09. 2019. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je Međunarodni monetarni fond (MMF) prije pola godine objavio studiju o stanju u poduzećima u većinskom državnom vlasništvu u BiH, interes je gotovo nikakav da se stvari poprave i promijene, prenose Nezavisne novine.

Podsjećanja radi, MMF je konstatirao  da više od 20 posto ukupnog duga BiH, od čak osam milijardi maraka, otpada na državna poduzeća. Konstirano je da zbog političke kontrole ne postoji interes da se stanje popravi.

Branko Kecman iz "Advantis Brokera", koji je s organizacijom "Misli dobro" organizirao prezentaciju Franciska Parodia, bivšeg stalnog predstavnika MMF-a u BiH, o stanju u državnim poduzećima, također kaže da nije bilo skoro nikakvog interesa da se radi na ispravljanju uočenih nepravilnosti. Ocjenjuje da se vlasnici državnih poduzeća dijelom ne odlučuju da krenu u reforme jer smatraju da to građani neće vrednovati na izborima, a da je drugi razlog neznanje i nespremnost da se krene u rekonstrukciju.

Kao najveći problem u ovoj oblasti ocjenjuje stanje u nadzornim odborima u koje se, kako ističe, biraju članovi po stranačkoj pripadnosti, a strankama, općinama i subjektima kojima su ta državna poduzeća većinski vlasnici nije u interesu da se stvari mijenjaju. Ističe da članovi nadzornih odbora sjede kao fikusi bez volje, znanja i želje da utječu na to da se poslovanje popravlja.

"Imali smo jednu radionicu na kojoj sam predstavnicima jednog komunalnog poduzeća predložio da prostor na poleđini računa prodaju za netko marketinško oglašavanje. Oni su me gledali u čudu, što jasno pokazuje da oni nemaju nikakvu ideju da poprave stvari", kaže on. Naglašava da je njegova agencija sudjelovala u projektu Svjetske banke u rekonstrukciji "Željeznica RS", koje, kako je istaknuo, nakon rekonstrukcije prvi put u poviesti redovno izmiruju svoje obaveze.

"Sama činjenica da se to može smatrati uspjehom pokazuje koliko su stvari loše, ali pokazuje i to da kada ima volje, poduzeća se mogu uspješno oporavljati", navodi on i ističe da su sudjelovali i u reformama u "Vodovodu" Srbac, za koji tvrdi da posluje normalno, te kaže da Komunalno poduzeću u toj općini također ide istim putem.

Parodi je prilikom predstavljanja studije "Nezavisnim" rekao da ga je najviše iznenadila veličina samog sektora, ali i količina neplaćenih poreza i doprinosa.

"Državna poduzeća očigledno ne doprinose dovoljno ekonomiji. Kada dodate dug državnih poduzeća, javna zaduženost u BiH je 60 posto, a o tome se ne govori često. Da bi se svi ovi problemi mogli riješiti, potrebne su odlučne i bolne političke odluke. Mnogo je troškova, mnogo menadžerskih pozicija, a s obzirom na to da menadžere imenuju vlasti, ovo su poduzeća koja suštinski kontrolira Vlada", rekao je Parodi.

Smatra da privatizacija može biti jedno od rješenja, ali da je na državi kao vlasniku da što je prije moguće donese mjere koje će smanjiti ove ogromne izdatke koje plaćaju poreski obveznici BiH.

"Političari žele izbjeći rizike koje bi privatizacija mogla donijeti. Ali problem je da je, dok oni razmišljaju šta da urade, stanje u državnim poduzećima iz dana u dan sve gore", kaže Parodi, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close