Politički usmjeren angažman

Dodik: Odbiti MMF

Dodik je ocijenio da treba odbaciti ponuđeni aranžman MMF-a.
Gospodarstvo / Novac | 11. 12. 2020. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je Izvršni komitet ove stranke podržao Prijedlog budžeta Republike Srpske za narednu godinu i Program ekonomskih reformi od 2021. do 2023. godine, te ocijenio da treba odbaciti ponuđeni aranžman Međunarodnog monetarnog fonda, jer ne uvažava realnu situaciju u BiH.

Dodik je nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a istaknuo da je Prijedlog proračuna odgovoran, realan, da nije bilo nimalo lako doći do usuglašenog dokumenta u trenutnim okolnostima, te da je otežavajuća okolnost što se u godini koja dolazi povećava nivo povrata dugova Republike Srpske.

"Izvršni odbor SNSD-a podržava politiku očuvanja dostignutih plaća, te podržava zakonsku obavezu usklađivanja mirovina, što će od siječnja omogućiti povećanje mirovina", rekao je Dodik novinarima.

Dodik je ocijenio da treba odbaciti ponuđeni aranžman MMF-a.

"Izvršni odbor SNSD-a smatra da pristup MMF-a prema BiH ne uvažava realnu situaciju u BiH, zloupotrebljava posljedice izazvane pandemijom i politički je usmjeren na urušavanje ustavnog poretka BiH", naglasio je Dodik.

Dodao je da se pravosudni sustav u BiH ne zasniva na Ustavu, dodajući da je neuspjeh pravosuđa - neuspjeh rada međunarodne zajednice i njihovog mešetarenja.

Podsjetimo, nedavno je EU u izjavi za medije rekla je kako će uvjetovati BiH, tj. isplate će uvjetovati poštivanjem ostalih programa na koje se BiH obvezala uključujući i naredni angažman s MMF-om.

Andrew Jewell, stalni predstavnik MMF-a u BiH, za "Nezavisne" je rekao da MMF koordinira svoje programe s EU i drugim partnerima. "Makrofinancijska pomoć EU jeste povezana s nama, barem koliko sam ja to shvatio, mada bi to trebalo da potvrdite kod njih. Njihovih 250 milijuna eura makrofinancijske pomoći podijeljeno je u dvije tranše, s tim da je prva bez uvjeta a druga tranša će biti uvjetovanja performansama kad je u pitanju program MMF-a", rekao je Jewell.

Ranije je i grupa ekonomista iz Bosne i Hercegovine uputili su pismo prema MMF-u, uredu u Sarajevu, a vezano za novi kreditni aranžman koji traže vlasti u BiH.

''želimo Vas zamoliti i kao građani i kao grupa ekonomista, da prilikom pregovora oko zaključenja novog kreditnog aranžmana, uzmete u obzir činjenicu dosadašnjih neispunjenih obećanja predstavnika vlasti, smatrajući da su potrebni jasni uvjeti i namjena utroška sredstava. Naglašavamo da podrška nužno ne mora biti usmjerena prema višim razinama vlasti, već i prema progresivnim lokalnim zajednicama, s konkretnim idejama i projektima, gdje bi se novac usmjerio precizno za ukidanje određenih parafiskalnih nameta, ukidanja taksi za osnivanje pravnih osoba, digitalizacije javnog sektora, restrukturiranja poslovanja javnih komunalnih poduzeća, unapređenja zdravstvenog sektora, te aktivnosti koje će dovesti do transparentnijeg rada institucija, kontrole zaduživanja javnih i državnih poduzeća i generalno nabavki u javnom sektoru, a ne u tekuću budžetsku potrošnju i financiranje preglomazne i neefikasne administracije'', pisali su ekonomisti.

Valja podsjetiti i da je ministar financija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda izjavio je da podržava novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ jer donosi i potrebne reforme.

"Podržavam novi aranžman sa MMF-om jer donosi i potrebne reforme na koje se nekada lakše odlučimo uz tuđu pomoć. Ipak, sve je na nama da dogovorimo i realiziramo. U ovoj fazi dogovora važno je povesti računa o svakom detalju jer ne želim da poslije bude kako se nešto može tumačiti ovako ili onako", rekao je Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close