Borba s inflacijom

Dižu se kamatne stope

ECB je krenuo svojim trenutnim usponom u srpnju 2022., kada je svoju glavnu stopu spustio s -0,5% na nulu. Međutim, unatoč stalnom povećanju stope od tada, inflacija je i dalje znatno iznad cilja ECB-a
Gospodarstvo / Novac | 05. 05. 2023. u 07:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je izvijestila da je odlučila ponovno podići ključne kamatne stope, za 0,25 postotnih bodova, s obzirom na kontinuirano snažne inflacijske pritiske.

Kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja tako će od 10. svibnja iznositi 3,75 posto, a kamatna stopa na prekonoćne depozite banaka 3,25 posto.

Za prekonoćne kredite kamatna stopa iznosit će ubuduće četiri posto.

Sedmi put zaredom

Inflacija će ostati previše visoka kroz predugo vremensko razdoblje, ponovio je ECB, obrazlažući opetovano podizanje kamatnih stopa.

U skladu s očekivanjima, to je sedmi put zaredom da je središnja banka eurozone podigla ključne kamatne stope za 20 zemalja koje koriste zajedničku valutu euro.

Od srpnja prošle godine, kada je započeo ciklus njihova podizanja, kamatne stope tako su povećane za ukupno 3,75 postotnih bodova s ciljem zauzdavanja visoke inflacije.

Pri određivanju odgovarajuće razine i trajanja zaoštravanja Upravno vijeće nastavit će primjenjivati pristup koji se zasniva na podacima, stoji u priopćenju ECB-a.

Dinamika inflacije

Naime, odluke o kamatnim stopama i dalje će se temeljiti na procjeni inflacijskih izgleda s obzirom na najnovije gospodarske i financijske podatke, dinamiku temeljne inflacije i intenzitet transmisije monetarne politike.

 

Kako nadalje stoji u priopćenju, portfelj programa kupnje vrijednosnih papira (APP) smanjuje se umjerenom i predvidljivom dinamikom jer Eurosustav ne reinvestira u cijelosti glavnice dospjelih vrijednosnih papira. Riječ je o prosječnim mjesečnim smanjenjima u iznosu od 15 milijardi eura do kraja lipnja 2023. godine.

Upravno vijeće očekuje da u razdoblju od srpnja 2023. više neće provoditi reinvestiranje u sklopu APP‑a, stoji u priopćenju ECB-a.

Odluka dolazi nakon što su podaci o inflaciji objavljeni ranije ovog tjedna pokazali povećanje ukupne stope na 7% za travanj. Istodobno je temeljna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, blago smanjena na 5,6%.

"Ukupna inflacija se smanjila tijekom posljednjih mjeseci, ali pritisci temeljnih cijena i dalje su jaki", rekla je središnja banka u četvrtak.

Gospodarstvo raslo

ECB je krenuo svojim trenutnim usponom u srpnju 2022., kada je svoju glavnu stopu spustio s -0,5% na nulu. Međutim, unatoč stalnom povećanju stope od tada, inflacija je i dalje znatno iznad cilja ECB-a od 2%. Procjene koje je prošli tjedan objavio Međunarodni monetarni fond pokazuju da inflacija neće dosegnuti cilj ECB-a do 2025. godine.

Bloomberg navodi da će se, prema njihovim očekivanjima, 6M Euribor će se u tjednima pred nama stabilizirati oko 3,75 posto i ostati na toj razini barem do kraja ove godine.

''Iako će ECB nastojati snižavati stope zbog svojeg računa dobiti i gubitka, vidim mogućnost za rezanje referentnih stopa najranije u prvoj polovici 2024. godine'', kaže Bloombergov analitičar Andrej Knez.

Nedavni podaci također pokazuju da je gospodarstvo eurozone raslo manje od očekivanog u prvom tromjesečju ove godine, bilježeći anemični BDP od 0,1%. Međutim, brojke o nezaposlenosti pokazale su blagi napredak u ožujku u odnosu na prethodni mjesec na 6,5%.

Nadalje, nedavno istraživanje ECB-a pokazalo je da su banke značajno postrožile pristup kreditima, što bi moglo sugerirati da su više kamatne stope počele uzimati danak u realnom gospodarstvu.

U svojoj posljednjoj odluci o stopama, ECB je priznao da se "prošla povećanja stopa snažno prenose na uvjete financiranja i monetarne uvjete u europodručju", ali je također napomenuo da "kašnjenja i snaga prijenosa na realno gospodarstvo ostaju neizvjesni". Nije pružio daljnje smjernice o nadolazećim odlukama o stopama.

ECB je također rekao da će vjerojatno zaustaviti ponovna ulaganja u sklopu svog Programa kupnje imovine (APP) u srpnju.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close