Sastanak

Delić potvrdio: Iduće godine akontativno povećanje mirovina

Delić je također potvrdio opredijeljenost da se početkom naredne godine realizira akontativno povećanje mirovina već od siječnja 2024 godine, te vanredno povećanje mirovina za koje postoji osnova u Zakonu MIO.
Gospodarstvo / Novac | 28. 10. 2023. u 20:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se sa predstavnicima dva krovna udruženja umirovljenika u FBiH, Redžom Mehićem i Ivom Kožulom i njihovim suradnicima.

Tijekom sastanka istaknut je nezavidan položaj populacije umirovljenika, unatoč svim dosadašnjim naporima i poduzetim aktivnostima da se njihov položaj poboljša.

Ministar je još jednom naglasio da umirovljenička populacija ostaje u fokusu rada ovog Ministarstva, a tijekom razgovora sugovornici su se dotaknuli i podjele EU pomoći od koje značajan dio, odnosno čitav jedan lot u maksimalnom iznosu od 300 KM po domaćinstvu pripada umirovljenicima, dok će ostale tri kategorije raspodjelom dobiti sredstva iz drugog lota.

Delić je također potvrdio opredijeljenost da se početkom naredne godine realizira akontativno povećanje mirovina već od siječnja 2024 godine, te vanredno povećanje mirovina za koje postoji osnova u Zakonu MIO.

"U ovom trenutku naš prioritet je izrada i donošenje novog Zakona o organizaciji MIO s ciljem reforme i unaprjeđenja efikasnosti rada FZ MIO, s posebnim fokusom na ostvarivanje prava u propisanim rokovima. Ovo je sigurno u interesu svima onima koji će u budućnosti ostvarivati prava na mirovine. Zakon je spreman i u narednim danima ide na mišljenja i potom u proceduru usvajanja", kazao je Delić.

Paralelno sa navedenim aktivnostima dogovoren je i zajednički rad na analizi Zakona MIO u segmentu sistemskog uređenja pitanja povećanja mirovina u FBiH što je, kako su suglasne obje strane, i Ministarstvo i predstavnici umirovljenika, vrlo ozbiljno pitanje koje zahtijeva ozbiljan pristup.

Zajednički je zaključak da treba stvarati realnu podlogu za značajnije povećanje mirovina što se također radi i kroz izmjenu zakonodavstva iz oblasti zapošljavanja, koje je u tijeku.

Kopirati
Drag cursor here to close