Dvostruko više nego lani

Centralna banka BiH očekuje visoke stope inflacije

"Procjenjujemo inflaciju za razdoblje prvog polugodišta na razini od 9,2 posto", kaže se u priopćenju banke. To je dvostruko više u usporedbi s krajem 2022. godine, kada je stopa inflacije u BiH iznosila 4,5 posto.
Gospodarstvo / Novac | 23. 03. 2022. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centralna banka Bosne i Hercegovine upozorila je u srijedu kako tu zemlju ove godine očekuje velik rast inflacije zbog nepovoljnih gospodarskih utjecaja i stalnog rasta cijena prouzročenih invazijom Rusije na Ukrajinu.

"Procjenjujemo inflaciju za razdoblje prvog polugodišta na razini od 9,2 posto", kaže se u priopćenju banke. To je dvostruko više u usporedbi s krajem 2022. godine, kada je stopa inflacije u BiH iznosila 4,5 posto.

Projekcije snažnog rasta inflacije temelje se na očekivanom rastu cijena nafte, plina i hrane na međunarodnim tržištima za isporuke tijekom prvih šest mjeseci ove godine, prenosi Hina.

Uz rat u Ukrajini, na rast inflacije u BiH, kako se navodi u analizi Središnje banke BiH, utječu i niske bazne osnovice iz prvog polugodišta 2021. godine kada je zabilježeno stagniranje potrošačkih cijena. Usporavanje inflacije očekuje se u drugom polugodištu, prvenstveno zbog baznog efekta iz 2021. godine i pretpostavke da neće biti daljnjeg intenzivnog rasta cijena hrane i energenata.

Upozoravaju i kako su sve prognoze nesigurne, jer je niz faktora koji bi u kratkoročno i srednjoročno mogli rezultirati dodatnim inflatornim pritiscima s obzirom da su mogući daljnji šokovi na međunarodnim tržištima hrane, nafte i plina, što će dodatno povećavati cijene.

Prijeti i povećanje cijena električne energije koje BiH ima dovoljno za svoje potrebe, ali će troškove njezine proizvodnje će vjerojatno morati usklađivati s onima na svjetskom tržištu.

Očekuju se i negativni učinci kroz spiralu plaća i inflacije i to ne samo zbog sindikalnih pritisaka za usklađivanje primanja sa rastom troškova života nego i odljeva kvalificirane radne snage u inozemstvo.

Sve to utjecat će i na očekivani rast BDP-a koji je ranije za 2022. godinu projiciran na razini od 3,9 posto a sada je izvjesno da će to biti znatno manje no iz banke nisu naveli koliko bi točno to smanjenje moglo iznositi.   

Kopirati
Drag cursor here to close