Dodaci

Bolnica Konjic: Direktorica sama sebi povećavala plaću koja je išla do 6.500 KM

Pored toga, shodno ugovoru i aneksima, osnovna plaća direktorice uvećava se 10% za obavljanje poslova specijaliste tijekom vršenja funkcije direktora
Gospodarstvo / Novac | 30. 09. 2020. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktorica Opće bolnice Konjic Suzana Sokolović – Begić, postupno je sebi povećavala plaću koja je mjesečno iznosila 6 i pol tisuća maraka, što je revizorima sporno.

U razdoblju od siječnja do studenog 2019. godine sadašnja direktorica je ove poslove obavijala i u svojstvu vršiteljice dužnosti, a u ranijem razdoblju također je bila direktorica. Mjesečna osnovna neto plaća direktorice utvrđena je u iznosu od 3.800 KM, u skladu sa Ugovorom o plaći, pravima i obavezama direktora iz 2015. godine, kao i njegovim aneksima iz 2018. godine, zaključenim s Upravnim odborom.

Kako stoji u revizorskom izvještaju za prošlu godinu, novim Aneksom ugovora iz rujnu 2019. godine osnovna neto plaća povećana je na 3.950 KM.

Pored toga, shodno ugovoru i aneksima, osnovna plaća direktorice uvećava se 10% za obavljanje poslova specijaliste tijekom vršenja funkcije direktora i dodatke u skladu sa Pravilnikom o radu (dodatak na uvjete rada 7%, zvanje primarijusa 3% i položajni dodatak kao šef odjeljenja 10%).

''Utvrdili smo da je direktorica tijekom 2017. godine donijela odluke kojima je sebi odredila novčane dodatke na osnovnu plaću: za pregled pacijenata prilikom izdavanja liječničkih uvjerenja i sistematskih pregleda radnika u iznosu od 100 KM mjesečno, za obavljanje poslova akreditacije aktivnosti porodilišta u iznosu od 200 KM mjesečno i za dolaske na intervenciju izvan radnog vremena u iznosu od 50 KM po dolasku'', naveli su revizori.

Također, u 2018. godini donijela je Odluku kojom je sebi utvrdila i novčani dodatak na plaću za rad supervizora u pripravnosti u iznosi od 700 KM mjesečno. Shodno navedenom, tvrdi se u izvještaju, neto plaća direktorice za srpanj i prosinac 2019. godine iznosila je 6.507 KM.

''Imajući u vidu da je Pravilnikom o radu definirano da plaću direktorice utvrđuje Upravni odbor i da su sve ove odluke donesene pozivajući se na član 17. Statuta, kojim nije definirana mogućnost donošenja ovakvih odluka, već su definirane generalne odgovornosti direktorice u rukovođenju Bolnicom, ne možemo potvrditi osnovanost za donošenje odluka o utvrđivanju novčanih dodataka na osnovnu plaću direktorice u ukupnom iznosu od 1.000 KM mjesečno i 50 KM po dolasku na intervenciju izvan radnog vremena'', objavljeno je.

Troškovi ostalih primanja, naknada i prava zaposlenih u bolnici iskazani su u iznosu od 437.725 KM, u okviru kojih su najznačajniji: naknada za ishranu tijekom rada (350.994 KM), naknade troškova prijevoza na posao i sa posla (28.074 KM), za odvojeni život (19.005 KM), za stručno usavršavanje i osposobljavanje (11.806 KM), otpremnine prilikom odlaska u mirovinu (8.923 KM) i pomoć i naknade troškova sahrane u slučaju smrti (8.381 KM).  

 

''Obavljenom revizijom utvrdili smo da se prilikom obračuna i isplate plaća ne primjenjuje dosljedno Pravilnik o radu Bolnice, u dijelu koji se odnosi na obračun pripravnosti liječnika, noćni rad i plaću direktorice'', stoji u revizorskom izvještaju konjičke bolnice za 2019. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close